BLOKADA ULICE KOD VLADE SRBIJE: Skup podrške smenjenim tužiteljkama zbog hapšenja u EPS-u (VIDEO)

Veliki broj građana, zajedno sa advokatima i sudijama, blokirao je Nemanjinu ulicu u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije, u znak podrške Bojani Savović i Jasmini Paunović, tužiteljkama u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu koje su premeštene nakon rada na slučaju malverzacija u Elektroprivredi Srbije (EPS) kad je uhapšeno šest osoba. Tužiteljke nisu prisutne na protestu, kako objašnjava advokat Ivan Ninić, da skup ne bi bio politizovan.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Okupljeni nose transparente i s fotografijama inspektora i policajaca koji su diskriminisani zbog toga što su “časno obavljali svoju dužnost”.

Na transparentima je i fotografija smenjenih tužiteljki, pored nekadašnje rumunske tužiteljke protiv korupcije Laure Koveši i poziv na podršku i ostalim tužiocima koji štite integritet profesije.

Na protestu je veći broj policajaca, u uniformama i u civilu.

Advokat Ivan Ninić rekao je za Betu da posle današnjeg skupa “mora” neko da reaguje – da se oglasi i da kaže šta će institucijalno preduzeti da se sanira stanje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, i smatra da protest predstavlja prekretnicu u funkcionisanju pravosuđa.

“Posle ovih događaja u VJT više ništa neće biti isto i sada je na potezu država, kroz one mehanizme koje ima na zakonu zasnovane”, rekao je Ninić.

Advokat Čedomir Kokanović rekao je za agenciju Beta da očekuje da će današnji skup dovesti do toga da se Savović i Paunović vrate na posao, da će biti smenjeni javni tužilac Nenad Stefanović i njegova zamenica Brankica Marić, i da će “smeniti republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac”.

Prošle subote, ispred Vlade Srbije, advokati su održali skup podrške smenjenim tužiteljkama.

Tužiteljke beogradskog VJT Bojana Savović i Jasmina Paunović skinute su sa predmeta malverzacija u EPS-u koji je doveo do hapšenja šest osumnjičenih da su oštetili to preduzeće za 7,5 miliona dolara, nakon čega su premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u prvostepeno Odeljenje za opšti kriminal, za šta tvrde da je odgovoran javni tužilac Stefanović.

VJT je saopštilo da su tužiteljke premeštene u okviru “redovnog usklađivanja Godišnjeg plana”, dok je Stefanović nedavno podneo zahtev povereniku Državnog veća tužilaca za “zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju” tog tužilaštva.

Prva zamenica za suzbijanje korupcije višeg javnog tužioca u Beogradu Brankica Marić kazala je u razgovoru za Insajder da odluka o raspoređivanju zamenica tužioca u druga odeljenja nema veze sa slučejm EPS.

(Tpknews.com/Mediji)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker