NEOČEKIVANI PREOKRET: Slovenija prva u Evropi proglasila kraj epidemije korona virusa

Slovenačka vlada proglasila je kraj epidemije korona virusa proglašene 12. marta, ali su neke restriktivne mere ostale na snazi.

Slovenački mediji su, kako prenosi Hina, tu odluku ocenili „iznenađujućom“ s obzirom da je premijer Janez Janša juče u parlamentu najavljivao da će se tek krajem maja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mere restrikcije.

„Trenutna epidemiološka situacija omogućava ublažavanje nekih mera koje su do sada bile nužne zbog kontrole širenja Kovida-19, ali ne i njihovo ukidanje u celini“, navedeno je u saopštenju vlade nakon sinoćnje dopisne sednice, kojom je proglašen kraj epidemije i budući režim ulaska i tranzita kroz Sloveniju.

Mediji koji odluku vlade ocenjuju kao iznenađenje navode i da kraj epidemije Kovida-19 do sada nije proglasila nijedna druga evropska država, kao i da neki slovenački stručnjaci smatraju da epidemija u „medicinskom“ smislu nije opozvana.

Prema sinoćnjoj vladinoj odluci o „merama na graničnim prelazima na spoljnoj granici i kontrolnim tačkama na unutrašnjim (šengenskim) granicama Slovenije“, osobama koje ulaze u Sloveniju i njeni su rezidenti ili imaju stalno ili privremeno prebivalište u nekoj od država EU, a nisu napustile prostor EU više od 14 dana, na granici se samo uruče upozorenja o epidemiološkim merama protiv širenja korona virusa, osim ako same izjave da imaju Kovid-19 ili pokazuju izrazite simptome te bolesti.

Slovenački radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

Isti izvor jutros navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama privredi i građanima u vreme epidemije po automatizmu morao biti produžen do kraja idućeg meseca, što bi zahtevalo još nekoliko milijardi evra dodatnih sredstava pomoći.

Slovencima koji žele u Hrvatsku nova odluka vlade omogućava slobodnije putovanje jer više neće kao dosad nakon povratka morati u sedmodnevnu izolaciju, prenose jutros slovenski mediji.

Janša je juče u parlamentu izneo ocenu da je Slovenija najuspešnija država u EU u suočavanju s epidemijom, da je epidemiološka slika s obzirom na vrlo mali broj novih slučajeva Kovida-19 vrlo povoljna i da će se vlada ubuduće posvetiti privrednim itanjima i oporavku nakon korona-krize kako bi se izbegla ekonomska depresija.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker