POSLE VIŠE OD 15 GODINA: Ponovo radi gradska klanica u Svilajncu

Posle više od 15 godina, potpuno rekonstruisana gradska klanica u Svilajncu zvanično je počela sa radom.

Objekat od vitalnog značaja za svilajnačke stočare, ponovo je stavljen u funkciju zahvaljujući privatnim preduzetnicima iz Svilajnca, Slaviši i Radomiru Nikoliću koji su uz pomoć lokalne samouprave pokrenuli pogone za preradu mesa.

Objekat površine 1.000 kvadrata obezbeđuje nedeljni kapacitet klanice od 20 junadi, 50 ovaca i 100 tovljenika.

Opština Svilajnac bila je inicijator čitavog procesa revitalizacije gradske klanice, koja će osim ekonomskog imati i edukativan značaj, s obzirom na to da će učenici Poljoprivredno-veterinarske škole mesarske struke, u pogonima klanice izvoditi praktičnu nastavu.

“Ponovni početak rada klanice za nas ima višestruki značaj. Preduzeće će uposliti ljude i plaćaće porez, a svilajnački stočari nakon mnogo godina imaju siguran plasman za svoje proizvode. Opština Svilajnac je dugi niz godina lider u oblasti stočarstva, pa je pokretanjem rada gradske klanice, još jedanput dala punu podršku razvoju poljoprivrde na čitavom području. Naš plan za naredni period je realizacija projekta navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta površine 3.000 ha. Na taj način ćemo smanjiti zavisnost poljoprivredne proizvodnje od vremenskih uslova i time osigurati proizvodnju stočne hrane”, rekao je ovom prilikom predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović.

M.L.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker