HUMANITARNA AKCIJA: Građani platili sahranu

Uoči prvomajskih praznika u Dubravici kod Požarevca preminuo je meštanin Jovica Milanović (65), za čiju sahranu njegova udovica nije mogla da obezbedi novac. Zbog toga su se građani organizovali preko društvenih mreža i sakupili neophodnu sumu, jer su smatrali da svako, a naročito Jovica, koji se mučio celog života, zaslužuje dostojanstvenu sahranu.

Ruinirana kuća pokojnog Jovica

Jedan od pokretača ove akcije, koji je nebrojano učestvovao u sličnim akcijama, vlasnik požarevačkog Bravo radija, Slobodan Vasić dao je lični doprinos prikupljajući novac od svojih prijatelja I poznanika, kao I medijskom promocijom ove akcije preko talasa svog radija.

– Osećao sam kao čovek dužnost da pomognem da se ovaj čovek dostojno sahrani, prema tradiciji I običajima našeg naroda, pa sam hteo da aktivno učestvujem. Dao sam novčani prilog, kao I moji prijatelji, komitenti, drugari I slušaoci mog radija –, skromno je izjavio ovaj izuzetno humani čovek.

I crkva je dala svoj doprinos tako što je opelo pokojniku, koji po cenovniku košta 120 evra, spustila na samo 35. Ima I onih koji su se protivili ovoj akciji govoreći da ima mnogo težih slučajeva od ovog, kojima treba dati veću pažnju. Jedan od takvih je jedan poznati požarevački privatnik vlasnik nekoliko radnji, koji je, iako je u akciji učestvovao sa skromnih 200 dinara, rekao da se ne slaže da se na ovaj način skuplja pomoć za sahranu nekog meštanina.

– Ja sam protiv ove akcije, jer smatram da će pokojnik siromašno imovnog stanja biti sahranjen o trošku lokalne samouprave, kao što se I sahranjuju svi socijalni slučajevi. Smatram da treba novac da se prikuplja pretežno za bolesnu decu, kojima je pomoć potrebnija, a ne ovako – izrekao je svoj stav ovaj požarevački privatnik, bivši funkcioner u Požarevcu.

Humanista Slobodan Vasić

Prema izjavama nekih od meštana Dubravice, nadležni kojima su se obraćali rekli su da ne mogu da pomognu u ovom slučaju, pa je solidarnost i ovog puta bila jedino rešenje. Neki građani uplatili su 200 ili 500, neki 1.000, a jedan i svih 6.000 dinara.

– Jovica je odrastao bez roditelja, podigla ga je baba. On i njegova supruga nisu imali dece, ali ni stalan posao, već su radili povremeno i pomagali po selu. On je uplaćivao doprinose za poljoprivrednu penziju, koju nije dočekao. Ranije je radio kao zidar, ali je oboleo od teškog dijabetesa – rekli su neki meštani Dubravice.

Bolest se kod Jovice u poslednje vreme pogoršala i izazvala gangrenu, od koje je preminuo u požarevačkoj Opšoj bolnici. Pošto su uspeli da prikupe novac i namirnice za sahranu, građani na društvenim mrežama sada se dogovaraju da pomognu Jovičinoj udovici u popravci kuće, koja je u potpunosti ruinirana.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker