POČINJE ANTIKA FEST U ŽAGUBICI: Dvodevna manifestacija o kulturnom nasleđu istočne Srbije

U zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici, 2. i 3. oktobra, održava se Antika fest, čija je tema „Znanja i veštine sviranja tradicionalnih muzičkih duvačkih instrumenata“.

Foto: Promo

Prve večeri u 19:00 časova biće otvorena izložba „Znanja i veštine pravljenja i sviranja tradicionalnih muzičkih duvačkih instrumenata“, kada će se predstaviti svirač na rikalu Janko Marić, a govoriće reditelj Nebojša Bradić.

– Prvi počeci dramske umetnosti su bili vezani za prastare kultne običaje. Tragovi tih kultova sačuvali su se i u našoj zemlji. Miloje Vasić je u svojoj studiji Dionisos i naš folklor pokazao kako se dubljim ispitivanjem naših narodnih običaja može doprineti do grčkih uticaja u našoj zemlji. Iste ekstatične igre koje se slave s proleća – i danas – u Tesaliji, Epiru i Makedoniji i za koje se već utvrdilo da vode poreklo od orgija u čast boga Dionisa – iste igre se izvode u severoistočnoj Srbiji u selu Duboka – navodi Nebojša Bradić.

On dodaje da je severoistočna Srbija bogata raznovrsnim instrumentima koji imaju različite funkcije: od onih koji su povezane sa kultnim običajima do onih koje su u vezi sa svakodnevnim poslovima.

– Brojnost instrumenata i njihovih funkcija uslovljena je dugom tradicijom i širokom paletom tradicionalnih običaja, potom zanimanjima kojima se stanovništvo bavilo, istorijskim prilikama, kao i privrednim stanjem oblasti. Potreba za izradom narodnih muzičkih instrumenata i sviranjem na njima, istorijski posmatrano, nije tako daleko, koliko je to daleka prošlost za jedan ljudski vek. Zbog toga smo u okviru Studija Antika fest organizovali radionicu u kojoj će se prenositi znanja i veštine pravljenja i sviranja tradicionalnih muzičkih duvačkih instrumenata. Verujemo da će iskustva i nove prakse doprineti širem interesovanju za ovaj sektor kulturne baštine – ističe Bradić.

Drugog dana ove manifestacije u 11:00 časova održaće se promocija knjige „Nematerijalno nasleđe iz antropološke perspektive“, autorke Jelene Ćuković. U promociji će učestvovati dr Miloš Matić (Etnografski muzej), Danijela Filipović (Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu), dr Jelena Ćuković (Odeljenje za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu), Saša Ilić (direktor Zavičajnog muzeja Homolja).

Takođe, biće održana i radionica za izradu svirala, a svirači su Živorad Tomić, Irena Marić, Marina Marić, Janko Marić i Bora Nikolić.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker