ODE DRŽAVA NA DOBOŠ: SNS započeo totalnu rasprodaju javnih dobara pred fajront!

Ode država na doboš. Nakon EPS-a, koje je prvo preduzeće pretvoreno u AD i najave da će se iz EPS-a izdvojiti 11 hidroelektrana, država planira da započne privatizaciju još 23 javna preduzeća.

Foto: Ilustracija

Službeni glasnik, Pošta Srbije, Srbijašume, Srbijagas, Jugoimport SDPR samo su neka od ukupno 23 javna preduzeća koja će u narednom periodu promeniti svoju pravnu formu. Ono sto је šokantno jeste da država želi da transformiše i Nacionalne Parkove Taru, Đerdap, Staru Planinu, Kopaonik, Frušku Goru i Šar Planinu.

To je predviđeno novim Predlogom zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države, koji je prošle nedelje usvojila Vlada Srbije.

Iako se u predlogu zakona ne navodi o kojim javnim preduzećima je reč, pretragom podataka u evidenciji Agencije za privredne registre može se zaključiti da je reč o 23 javna preduzeća među kojima su i Putevi Srbije i Skijališta Srbije, Javno komunalno preduzeće Usluga Priboj, JP za razvoj planinskog turizma Stara planina Knjaževac i više nacionalnih parkova.

Na listi javnih preduzeća su i Javno preduzeće za skloništa Beograd, Javno stambeno preduzeće Priština, JP Nacionalni park Šar planina – Štrpce, Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode Beograd, JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, Skijališta Srbije, Zavod za udžbenike, JP Nuklearni objekti Srbije – Vinča, JP Emisiona tehnika i veze Beograd i JP za razvoj i unapređivanje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku u AP Kosovo i Metohija „Mreža-Most“ Beograd.

Javno preduzeće postaće društvo kapitala. Društvo kapitala je, kako se navodi u obrazloženju zakona, privredno društvo sa pravnom formom akcionarskog društva ili društva s ograničenom odgovornošću u kojem Republika Srbija ima svojstvo člana, odnosno akcionara sa više od 50 odsto osnovnog kapitala društva, kao i privredno društvo u kojima država Srbija ima kontrolno vlasništvo po drugom osnovu.

Prema raspoloživim podacima elektronske evidencija Agencije za privredne registre „na dan 9. maj“ 2023. godine država Srbija ima u svom portfelju 305 privrednih subjekata. Od toga je 266 aktivnih privrednih subjekata od kojih je 22 u procesu privatizacije, zatim dva u likvidaciji i 37 u stečaju.

Kada je reč o organizacionoj formi tih preduzeća, navodi se da ima ukupno 184 društva sa ograničenom odgovornošću, 91 akcionarsko društvo, 23 javna preduzeća i sedam ostalih.

Prilikom promene pravne forme, kako je predloženo, osnovni kapital javnog preduzeća se konvertuje u akcije, odnosno udele u zavisnosti od forme privrednog društva.

„Prilikom promene pravne forme zadržava se pravni subjektivitet i poslovni identitet javnog preduzeća, bez likvidacije, bez prestanka poslovanja i bez prekida pravnog kontinuiteta, zadržavajući svoj identitet u pravnom i poslovnom smislu. Vlada donosi akt o kriterijumima za izbor pravne forme društva kapitala u koju će se javno preduzeće transformisati“, navodi se u Predlogu zakona.

Ova preduzeća su dužna da Ministarstvu privrede dostave spisak nepokretne imovine nad kojom imaju pravo svojine, odnosno pravo korišćenja, najkasnije u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona.

„Vlada, na predlog Ministarstva privrede, odlučuje o nepokretnoj imovini na kojoj društva kapitala imaju pravo korišćenja, u skladu sa zakonom, a koja će biti preneta u vlasništvo društva kapitala, nakon čega će društvo kapitala izvršiti upis prava svojine“, navodi se u Predlogu zakona.

Vlada će, na predlog Ministarstva, najkasnije godinu dana od dana početka primene ovog zakona, doneti potrebne akte za promenu pravne forme javnih preduzeća u formu akcionarskog društva ili društva s ograničenom odgovornošću.

Predlog zakona predviđa, kako se navodi, uređivanje pitanja korporativnog upravljanja u skladu sa najboljom međunarodnom praksom i stručno usavršavanje predstavnika države u Skupštini društva kapitala, lica koje obavlja funkciju direktora i lica u nadzornom odboru.

Stručno usavršavanje se obavlja prema Programu stručnog usavršavanja iz oblasti korporativnog upravljanja koji donosi ministar privrede, a sastoji od edukativnog dela za polaganje ispita, koji uključuje predavanja u oblasti korporativnog upravljanja i pisanog ispita radi provere znanja iz oblasti korporativnog upravljanja.

Proveru znanja iz oblasti korporativnog upravljanja i polaganje ispita, organizuje i sprovodi Privredna komora Srbije.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker