ANALIZE ULIVAJU NADU: Kanadski DPM će nastaviti sa još agresivnijim bušenjem u Žagubici u potrazi za zlatom

Kanadska kompanija Dundee Precious Metals Inc. (DPM) izvestila je u utorak o novim rezultatima ispitivanja tla u Čoka Rakiti (u blizini Žagubice), za koje se veruje da obiluje rudom zlata. Na osnovu njihovih analiza, ležište je sada prošireno za 100 metara ka jugu, a u manjoj meri i ka drugim pravcima. Takođe je potvrđeno postojanje jezgra zone visokog kvaliteta.

Foto: Shutterstock

Kompanija je nastavila ubrzani program bušenja u Čoka Rakiti, pri čemu je u ovom momentu 10 postrojenja u radu. “Od prethodnog preseka 10. aprila 2023, DPM je izbušio dodatnih 23.000 metara, dovršavajući posao na 37 rupa, a sa još 10 rupa na kojima se trenutno radi”, naveli su u saopštenju.

Uzorci jezgra bušotine se šalju u istražnu laboratoriju kompanije u Boru, kojom nezavisno upravlja firma za ispitivanje SGS, dodali su.

Osim što su iz kompanije poručili da planiraju da se drže svog intenzivnog programa bušenja na toj lokaciji, sa ciljem dalje procene, oni nameravaju da izvrše i dodatna izviđačka bušenja za testiranje drugih ciljnih tačaka širom područja u blizini Čoka Rakite, uz nastavak programa istraživanja Umke.

“DPM cilja početnu procenu o mineralnim resursima za projekat do kraja 2023”, kaže se u saopštenju.

Takođe su naveli da napreduju u drugim aktivnostima kako bi ubrzali razvoj projekta, uključujući geotehničko bušenje, metalurška ispitivanja i procenu potencijalnih lokacija za ulaz u tunelsku konstrukciju.

“I dalje smo uzbuđeni zbog rezultata našeg programa bušenja na visokokvalitetnom nalazištu Čoka Rakita u Srbiji, uz najnovije rezultate koji proširuju ležište na jug i nastavljaju dalje širenje, potvrđujući zonu visokog kvaliteta. Nastavljamo da posmatramo Čoka Rakitu kao obećavajuću perspektivu u okviru našeg organskog portfelja i agresivno bušimo kako bismo dodatno povećali ležište i testirali druge obližnje ciljeve koji dele isto geološko okruženje” rekao je David Rae, predsednik i izvršni direktor DPM-a.

Podsetimo, Čoka Rakita našla se u centru pažnje početkom ove godine, kada je DPM objavio da je na tom lokalitetu pronašao nalazište bogato vrednom rudom. Preliminarni rezultati su pokazali da zlato iz rude može da se iskoristi u meri od oko 93 odsto.

Međutim, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović tada je naglasila da rezultati i dalje ne znače otvaranje rudnika. 

“Ono što treba napomenuti jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi”, kazala je Đedović.

DPM se ove godine fokusirao na Čoka Rakitu, pauzirajući dalji rad na projektu u Timoku. Prema podacima resornog ministarstva od prošle godine, oni su jedna od 10 kanadskih kompanija koje istražuju rude zlata u Srbiji. Njihovim akcijama trguje na berzi u Torontu, a sem u našoj zemlji, rade na projektima u Bugarskoj, Namibiji i Ekvadoru, navodi se na veb-sajtu kompanije.

(Tpknews.com/Bloomberg Adria)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker