ODLUKA USVOJENA: Gase se 8 seoskih škola u Požarevcu

Odbornici Skupštine Grada Požarevca su na jučerašnjoj sednici usvojili Odluku o mreži osnovnih javnih škola na teritoriji Grada Požarevca i Odluku o mreži javne predškolske ustanove na teritoriji Grada Požarevca.

Ova odluka podrazumeva gašenje osam seoskih školskih objekata, i to u Bratincu, Prugovu, Nabrđu, Kasidolu, Bubušincu, Rečici, Maljurevcu i Beranju.

Vesna Pejić, članica Gradskog veća zadužena za prosvetu, obrazovanje i zdravstvo, obrazlažući predlog odluke o mreži osnovnih škola na teritoriji grada podvukla je da je to neminovnost i da je lokalna samouprava bila dužna da donese odluku zaključno sa današnjim danom. Ona je to potkrepila podatkom da je 1992. godine bilo oko 8.000 osnovaca, a danas oko 5.700 đaka. Navela je i da nijedan direktor škola nije imao primedbe na predlog racionalizacije i da je dobro što su ipak neke škole sačuvane u ovoj racionalizaciji. I pored toga što u elaboratu stoji višak 17 radnika oni ipak neće ostati bez posla, već će biti raspoređeni, što u matičnoj školi, što u ostalim školama na teritoriji grada jer, kako je istakla Vesna Pejić, postoji potreba za 19 radnika u školama.

Gradonačelnik Bane Spasović je za govornicom naveo da je donošenje ove odluke prvenstveno u interesu dece, kako ne bi provodila školovanje u kombinovanim odeljenjima koja ne dozvoljavaju adekvatan rad ni deci a ni učiteljima i nastavnicima. On je još kazao i da će nedavno renovirana škola u Zabeli biti ostavljena u ovom obliku, uz monitoring, odnosno broj učenika koji će je pohađati.

Zatvorene škole u Prugovu, Kasidolu i Bubušincu biće prenamenjene za vrtiće, gde će biti smešno po pedesetak najmlađih.

Učenici iz Prugova školu će pohađati u Lučici, učenici iz Rečice u Kličevcu, učenici iz Kasidola i Beranja u Barama, učenici iz Maljurevca, Bubušinca i Bratinca u Bradarcu, a oni iz Nabrđa u Trnjanu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker