ULOVILI ČETRI LISICE I TRI ŠAKALA: Održan tradicionalni lov na Moravskog šakala po osmi put (FOTO)

Poznato je da je šakal životanja predator i kao takva nanosi ogromne štete po lovni fond divljači u Srbiji. Zbog toga Lovački savez Srbije u svim lovištima na teritoriji gde se ta životinja nalazi organizuje hajke na nju.

Tako je po osmi put organizovan lov na Moravskog šakala na teritoriji koje pokriva Lovačko udruženje “Resava”, koji čine Lovačke sekcije iz Lučice, Prugova, Poljane i Vlaškog dola, sa preko 250 članova.

Ovo udruženje je jedno od najboljih u Srbiji po broju ustreljenih štetočina, gde se svake godine odstreli preko 10 šakala i nekoliko lisica. Ove godine, iako je broj učesnika bio najveći sa oko 300 lovaca, ulov je bio nešto manji od uobičajnog. Ustreljeno je tri šakala i četri lisice, što je identičan broj ulovljenih štetočina kao prošle godine, stim što je prošle godine ulovljeno pet šakala i dve lisice.Razlog slabijeg ulova je, kako kažu lovci, što je smanjen prostor na terenu gde se lovilo, kao i loši vremenski uslovi, jer je duvao snažan vetar(košava).

O kolikoj se štetočini radi govori nam bivši predsednik LU”Resava” a sada član Orgazicionog odbora šakalijade Slaviša Pavlović Paja.

– Šakal je životinja predator koja nam je ratnih devedesetih godina došla sa rumunskih Karpata. Od tada se namnožila u svim krajevima Srbije, a posebno u Pomoravlju. Šakal uništava zečeve, mladu srneću divljač, gnezda sa pilićima fazana, jarebice i drugih ptica, kao i njihovih jaja…Pošto on nema prirodnih neprijatelja, sem čoveka, na nama lovcima je da taj broj šakala organizovanim hajkama, dovedemo na razumnu meru, kako bi zaštitili lovni fond divljači – objašnjava Slaviša Pavlović.

Zborno mesto okupljanja lovaca bio je restoran Izvor, gde su lovci nakon doručka i „čašice 2 okrepljenja, krenuli u lov na šakala. Pre samog polaska organizatori šakalijade na čelu sa predsednikom LU”Resava”, Novicom Radivojevićem lovcima su dali poslednja upustva, nakon čega su se grupno gotografisali i traktorima krenuli u predviđeno lovište.

Predsednik Orgazicionog odbora šakalijade Novica Radivojević kaže da je bezbednost učesnika najvažnije i da se zbog toga lovci moraju strogo pridržavati pravila.

Predsednik Orgazicionog odbora šakalijade Novica Radivojević

– Ove godine hajku na šakala organizovali smo u lovištima koji se nalaze u priobavlju reke Velike Morave u atarima Mesnih zajednica Lučica, Prugovo i Poljana. Svi lovci detaljno su upoznati sa pravilima lova, kako ne bi došlo do neželjenih situacija, jer je bezbednost učesnika najbitnija – poručio je prvi čovek osme “šakalijade”.

Tačno nakon tri sata lova lovci su se vratili na zborno mesto. Lovački plen bio je u vidu ustreljenih tri šakala i četri lisice. Posle uspešno završene hajke na šakala učesnici su nastavili druženje u restoranu Izvor.

Pre nego što se obratio prisutnima predsednik Lovačkog saveza Srbije, Dragan Šormaz predsedniku LU“Resava“ Poljana Novici Radivojeviću uručio je Lovačku plaketu za izuzetni doprinos ovog udruženja u razvoju lova u Srbiji. Šormaz je tom prilikom poručio prisutnima da je Lovački savez Srbije najveća i najbrojnija nevladina organizacija u Srbiji ali da su mnogo malo zastupljeni u medijima za razliku od neki, mnogo manjih organizacija, kao na primer „Žene u crnom, koji se ne skidaju sa tv ekrana i stranica štampanih medija.

– Lovački savez Srbija ima 260 udruženja i preko 80. 000 članova, što nas čini u najveće i najbrojnije organizacije u Srbiji. Ta činjenica ne utiče da budemo više zastupljeni u Srpskim medijima, već o nama izveštavaju kada se desi nešto negativno, kao nedavno o navodnom krivolovu u Velikom Gradištu gde je osumnjičen i predsednik tog lovačkog društva. To nije istina, već je istina da je to udruženje, zajedno sa svim udruženjima na dunavskom potezu od Zemuna do Kladova distribuiralo preko 400 tona hrane za životinje i tako im pomogle da prežive sibirsku zimu koja je zahvatila Srbiju u januaru – poručio je Šormaz. Nakon govora predsednik Lovačkog saveza dodelio je najuspešnijim pojedincima za svoje zasluge četri bronzana i tri srebrna lovačka ordena. Među dobitnicima srebrnog ordena našao se i potpredsednik LU“Resava“ Vladan Pajkić-Ćosa.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije, Dragan Šormaz

I ovog puta proglašeni su pobednici u lovu na šakala, najhumaniji lovci, kao svaki put proglašen je i naj promašaj. Ujedno dodeljene su zahvalnice svim onim koji su doprenili uspešnoj organizaciji ove zanimljive manifestacije. Najbolji lovac bio je Srđan Peladić iz LU“Obrenovac“. Drugo mesto osvojio je Radovan Tauz iz LU“Stragari“, dok je treći bio Bojan Jeremić iz LU“Dunav“ Grocka. Ove godine pehar za najrpromašaj dobio je Boris Živković iz LU“Mali Izvor“, kome je pošlo za rukom da sa pet metara promaši i šakala i lisicu. Specijalne zahvalnice dobilo je trojica rumunskih lovaca čije je prisustvo, pored lovaca sa teritorije čitave Srbije, omogućilo da manifestacija dobije međunarodni karakter.

Dodela plakate Lovačkog saveza

Zanimljivo je da su glavni gosti pored predsednika LS“Srbije“, Dragana Šormaza, inače poslanika u Skupštini Srbije, bili i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, predsednik požarevačke Skupštine, Bojan Ilić, pomoćnik gradonačelnika Nenad Petrović i nekoliko članova Gradskog veća, što se ranije nije dešavalo. Čelnici opštine Žabari tradicionalno su u punom sastavu prisustvovali manifestaciji na čelu sa predsednikom Jovanom Lukićem i predsednikom Skupštine, Dejanom Adamovićem.

Nakon oficijalnog dela lovci učesnici i njihovi gosti lagano su se uz “iće i piće” opuštali. Raspoloženje im je podizao orkestar “Striževac”. Slavlje je potrajalo do duboko u noć.

Pobednici Šakalijade

Bogat meni

Meni na lovačkoj zabavi bio je izvrstan. Prvo su poslužena dva predjela. Jedno klasično, a drugo zimsko sa projom, čvarcima, turšijom i pihtijama. Zatim na red je stigao lovački gulaš sa mesom divljači i pireom, koji se gostima od svih jela najviše dopao. Bilo je jagnjećeg i prasećeg pečenje i neizbežnog roštiljskog mešanog mesa, kao i kupus salate sa ljutim papričicama. Na kraju služen je dezert u vidu baklava.

Lutrija

I ove godine organizovana je bogata lovačka lutrija. Glavna nagrada bila je poluautomatska lovačka puška. Interesantne su bile i ostale nagrade. Lovački dvogled, lovačke kape, remenik za pušku, lovačka britva, razni lovački rančevi, lovački patroni…kao i nelovačke nagrade u vidu besplatnog šišanja, tehničkog pregleda vozila, kotlić sa stalkom…

Pokloni

Svaki učesnik zabave od organizatora, njih preko 300, dobio je prikladnu kesu sa markentingškim i propagandnim materijalom, u kojoj je bila po jedna knjiga iz edicije „Braničeva“ dar požarevačkog Centra za kulturu i najnoviji katalozi Turističke organizacije Požarevac, tek pristigli sa Sajma turizma u Beogradu.

Lovačka stranka

Jedan lovac koji se predstavio kao najstariji učesnik „Šakalijade“ jer, kako je rekao ima 72 godine i preko 50 godina lovačkog staža nakon govora predsednika Šormaza obratio se prisutnima govoreći o nedaćama koje snalaze sve lovce u Srbiji.

– Zahvalio bi se našem predsedniku koji vodi veliku borbu da poboljša status srpskih lovaca, ali to je nedovoljno. Svaki dan nas sve više šikaniraju. Oduzimaju nam oružje i municiju, neosnovano i bez razloga pišu nam razno razne prijave. Optužuju nas za krivolov i druga krivična dela…Zbog toga predlažem, pošto smo mnogobrojni, da osnujemo Lovačku stranku i kao stranka ostvarimo svoja ugrožena prava – poručio je on, a prisutni su ga za govor nagradili ogromkim aplauzom.

TPKNEWS/Momčilo Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker