NEPOTIZAM VREDAN 4 MILIONA: Gradski većnik Požarevca namestio tender firmi svog oca

Tomica Stojanović, gradski većnik u Požarevcu zadužen za prosvetu, tek nakon što je postavljen na ovu funkciju, svom ocu Branku Stojanoviću je omogućio da učestvuje na tenderu Ministarstva prosvete i da tako dobije sredstva u iznosu od 3.816.000 dinara.

Tomica Stojanović

Pomenuti gradski većnik 8. jula 2019. godine postaje član gradskog veća grada Požarevca i dobija u svoje zaduženje delokrug poslova vezanih za prosvetu u tom gradu.

– To samo po sebi ne bi predstavljalo nikakav problem, jer je stvar partije koja je na vlasti da bira kadrove po političkoj pripadnosti. Međutim, Stojanović je iz njemu znanih razloga napustio redove SPS-a i prešao u SNS po svoj prilici da bi postao to što jeste i tako obezbedio povoljnije uslove za dobijanje sredstava na konkursu Ministarstva prosvete – navodi izvor upućen u ceo slučaj.

On dalje objašnjava da je otac prijavljenog Branko Stojanović, inače penzioner, mesec dana pre nego što mu je sin postao gradski većnik osnovao firmu Konsultantski centar za obrazovanje, vaspitanje i sport d.o.o.

irma Stojanovićevog oca dobila je 12. decembra od Ministarstva prosvete 3.816.000 dinara/Foto: Privatna arhiva

Tako su se svi uslovi stvorili da Stojanovići konkurišu i (ispostaviće se, s pravom) veruju da će dobiti sredstva za koje je Ministarstvo prosvete raspisalo javni poziv. Stručno usavršavanje od javnog interesa u 2019. godini, a koji su značajni za razvoj kompetencija zaposlenih u ustanovama osnovnog obrazovanja, kao i poslove u vezi sa obrazovanjem i vaspitanjem.

– Pored svih manjkavosti, Ministarstvo prosvete 12. decembra 2019. godine dodeljuje sredstva firmi oca Tomice Stojanovića za program pod imenom “Učeničke zadruge u sistemu obrazovanja i vaspitanja – izazovi i mogućnosti” u iznosu od 3.816.000 dinara – priča naš izvor.

Gradski većnik Tomica Stojanović kaže da je ceo slučaj izmišljen.

– Ta firma ni na koji način nema veze sa mnom. Moj otac je penzioner i ima šesti stepen u obrazovanju. On na pomenuti konkurs nikada nije konkurisao, tako da nije ni odbijen niti su mu sredstva odobrena – rekao je Stojanović, koji je potvrdio da firma postoji, ali da je postojala i pre nego što je on postao gradski većnik za prosvetu.

Međutim, od Ministarstva prosvete nam je stigao nešto drugačiji odgovor. Oni su nam prosledili spisak firmi kojima su u ovom konkursu dodeljena sredstva i, gle čuda – među njima nalazi se upravo firma Branka Stojanovića – “Konsultantski centar za obrazovanje, vaspitanje i sport”.

Firma Branka Stojanovića osnovana tek pre osam meseci/Foto: Privatna arhiva

Posebno je zanimljivo pomenuti da se u odluci koju je Ministarstvo prosvete dostavilo navodi i koji su kriterijumi bili presudni pri dodeli sredstava – na prvom mestu se izdvaja iskustvo u realizaciji projekata u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja i kapaciteta u realizaciji obuka, kao i radne biografije autora programa i radne biografije realizatora obuka.

Tako, ostaje nedoumica na koji način se penzioner Branko Stojanović razume u te poslove i kako tek osnovana firma ima kompetencije i prednost na konkursu kada je iskustvo ono što je postavljeno kao prioritet broj jedan?

Ipak, najvažnije pitanje je da li se ovde radi o nekoj vrsti sukoba interesa ako se ispostavi da je Tomica Stojanović imao ulogu u dodeljivanju novčanih sredstava baš firmi svog oca?

GRADONAČELNIK POŽAREVCA: Nisam to mogao da znam

Komentar na sve ovo je ostavio i gradonačelnika Požarevca Bane Spasović.

– Navodi u vezi sa firmom oca Tomice Stojanovića nisu, niti su nam mogli biti poznati. Grad Požarevac nema nikakav poslovni odnos sa pomenutom firmom. Tomica Stojanović, koji se nalazi na funkciji Gradskog veća zadužen za resor prosvete, izabran je jula 2019. godine. Na osnovu dosadašnjeg rada, svoj posao obavlja dobro i savesno – kazao je Spasović, dodavši da do sada nikakve pritužbe na njegov rad nisu uputile službe uprave, stranke i institucije za čiji je resor zadužen.

Kako su pisali lokalni portali nakon imenovanja Tomice Stojanovića za gradskog većnika za prosvetu, on je rođen 1985. godine u Požarevcu, gde je završio osnovu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja 2009. godine u Nišu, nakon čega nastavlja specijalističke studije na Kriminalističko – policijskog akademiji u Beogradu.

Stojanović je bio dugogodišnji član Socijalističke partije Srbije i na njihovoj izbornoj listi je izašao i na prethodne lokalne izbore. Nešto kasnije se učlanio u vladajuću Srpsku naprednu stranku, da bi nakon ostavke Vesne Pejić bio imenovan za gradskog većnika za prosvetu prošle godine.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker