Kanađani kod Bora kopaju najveće nalazište zlata na planeti

Kanadska kompanija “Nevsun” započeće, do kraja godine, pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata u rejonu Čukaru peki, kod Bora.

Čukaru peki kod Bora, najveće nalazište zlata na planeti

Ovaj rudnik se smatra potencijalno najbogatijim nalazištem tih metala na planeti – saznaju “Večernje novosti“.

“Očekujemo da uskoro okončamo studiju izvodljivosti, nakon čega, u poslednjem kvartalu 2017. godine, krećemo u pripreme za otvaranje rudnika, koji bi se eksploatisao podzemnim putem”, kazao je Klif Dejvis, predsednik “Nevsuna”.

“Naš je plan da brzo razvijemo taj rudokop, koji bi u potpunosti trebalo da postane operativan 2021. godine”, dodaje on.

Inače, po preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom “zrno graška”, vrednost ležišta kod Bora procenjuje se na – sedam milijardi dolara. U preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi i da se troškovi otvaranja rudnika na potezu Čukaru peki, koje je od Bora udaljeno sedam kilometara, trebalo da iznose do – 500 miliona dolara! Takođe, nedvosmisleno se navodi da je to ležište, u ovom trenutku, najbogatiji svetski resurs bakra i zlata.

Kao olakšavajuća činjenica, u preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi da bi blizina pogona za preradu rude u Rudarsko-topioničarskom basenu “Bor”, kao i nova, najsavremenija topionica izgrađena u krugu tog preduzeća, dodatno uticali na niže cene vađenja i prerade rude iz ležišta Čukaru peki. Navodi se i da bi od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala pet odsto neto prihoda takse za korišćenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15 odsto na ime poreza.

Ipak, po ocenama stručnjaka, malo je firmi koje mogu da progutaju tako krupan zalogaj kao što je otvaranje rudnika na potezu Čukaru peki. Međutim, jedna od korporacija koja bi to, svakako, mogla da uradi je, bez sumnje, “Rio Tinto”, jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu.

Stoga, ne bi bilo iznenađenje ni da “Nevsun” upravo tu kompaniju, sa kojom zajedno istražuje još nekoliko lokaliteta u ovom kraju, uvede i u posao otvaranja rudnika na potezu Čukaru peki. Tu su ustanovljeni početni resursi od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, a tu je pronađena i najbogatija bušotina na planeti u kojoj je detektovano prisustvo zlata od čak 50,3 grama po toni!

Kanadska kompanija “Nevsun” nedavno je od Vlade Makedonije dobila dve koncesije za istraživanje potencijalnih ležišta bakra i zlata u okolini Đevđelije. Međutim, stanovnici tog kraja, koji su protiv otvaranja rudnika, osnovali su organizaciju “Spas za Đevđeliju” i najavili proteste ukoliko dođe do otvaranja rudokopa.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker