Nastavljaju se radovi na rekonstrukciji Ramske tvrđave kod Velikog Gradišta (FOTO)

U okviru projekta rekonstrukcije Ramske tvrđave, u narednoj nedelji u opštini Veliko Gradište očekuje se potpisivanje Protokola o donaciji izmedju TIKA-e i opštine Veliko Gradište, vredan 950.000 evra, čime će ukupno ulaganje TIKA-e u Ramsku tvrđavu iznositi preko 1.150.000 evra.

Izvođač radova na Ramskoj tvrđavi je turska firma ABMA iz Instanbula, a nadzor sprovodi, takođe turska firma, PIRAY MIMARLIK iz Burse. Trenutno su na radovima obnove zaposlena dva radnika iz firme koja sprovodi nadzor, sedam  turskih i 10 lokalnih radnika iz Rama. Na gradilište svakodnevno stižu velike količine građevinskog materijala i dok je veći deo nabavljen u Srbiji, specijalni kreč za rekonstrukciju tvrđave dopremljen je iz Turske.

Istovremeno sa radovima na tvrđavi Zavod za zaštitu spomenika iz Smedereva će i ove godine sprovesti arheološka istraživanja na ovom lokalitetu. Narednih 580 dana Ramsku tvrđavu turisti mogu videti samo sa obale Dunava jer će u tom periodu trajati radovi na njenoj obnovi.

Opština Veliko Gradište, imajući u vidu kulturni i istorijski značaj kao i turistički potencijal Ramske tvrđave i stanje u kome se danas nalazi, pokrenula je inicijativu za rekonstrukciju tvrđave u Ramu. Rekonstrukcija se sprovodi u pet faza i uz ulaganje oko 2 miliona evra. Prema idejnom projektu, obnova tvrđave odvijaće se do 2018. godine. Arheološka istraživanja, finansirala je lokalna samouprava i resorna republička ministarstva. Projekat, konzervaciju i restauraciju same tvrđave, finansirala je Republika Turska, preko svoje agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj TIKA.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker