DOHVATILA SE “KAZANA I POKLOPCA”, PA ZAMEŠALA: Kisićka spremila Vlaški specijalitet “žmare” u Petrovcu na Mlavi

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije, Darija Kisić Tepavčević, oduševila je sve svoje fanove jer se pre dva dana dohvatila, “kazana i poklopca” i spremila ručak, za čiju pripremu je potrebno pored kazana provesti 16 sati. Ona je u opštini Petrovac na Mlavi spremila tradicionalni viševekovni Vlaški specijalitet “žmare”.

Foto: Rtv Mlava

U Petrovcu na Mlavi, ali pogotovo u vlaškim selima, priprema se ovaj specijalitet. Smatra se da je star oko 300 godina. Stanovništvo i dan danas čuva žmare od zaborava, a za njegovu pripremu zahteva se angažovanje nekoliko osoba. Žmare se najviše sprema u vlaškim selima Ranovac, Manastirica i Kladurovo.

“Danas sam u Petrovcu na Mlavi imala priliku da učestvujem u kuvanju jedinstvenog jela zvanog ‘žmare’ koje se pravi 18 sati. Sastoji iz kukuruznog brašna, ovčetine i praziluka”, navela je Darija na svom Instagram profilu.

Nekada se ovaj specijalitet pripremao na svadbama u vlaškim selima – jelo je servirano na kraju, posle pečenja ili umesto njega. U današnje vreme može svako da ga napravi ako želi da oseti ukus starinskog vlaškog specijaliteta. Nekada se žmare pripremalo za svečanije prilike češće, priprema se i danas, ali sve manje.

Za pripremu žmareta potrebno je pored kazana provesti 16 sati. Da bi se napravio ovaj specijalitet, potrebno je ovčije meso, kukuruzno brašno, praziluk. Pored ovčijeg može da se koristi kokošije, ćureće i goveđe meso. Kada se žmare priprema od ovčijeg mesa, koristi se isključivo meso bez loja koje se potapa u vrelu vodu. Ta voda je prethodno skuvana u kazanu i u njoj se pre dodavanja mesa ukuva praziluk. Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, vrši se proceđivanje mesa i odvaja se kako bi se mišićna vlakna posebno izdvojila i vratila u proceđenu čorbu na dokuvavanje. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno (a može i pšenično) i kuva se, neprestano mešajući, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je veoma vruć.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker