SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: Bakterija klostridija hara u Opštoj bolnici u Požarevcu

Svima u zemlji Srbiji je jasno da je srpsko zdravstvo u očajnom stanju. Bolnice su neopremljene, medicinski aparati i instrumenti zastareli ili pokvareni, a osoblje sve nestručnije.

Opšta bolnica u Požarevcu

Mnogo vrhunskih lekara i medicinskih sestara su svoju sreću potražili van Srbije, a sve to se brzopleto i neplanski nadomeštava brzometnim prekfalifikacijama osoba koje nemaju nikakve veze sa medicinskom strukom.

Stoga nas ne čudi najnoviji skandal u Opštoj bolnici u Požarevcu gde je poslednjih meseci mnogo pacijenata “zaradilo” ovu veoma opasnu bakteriju zvanu “klostridija”.

Ova bakterija u određenim oblicima može biti i smrtonosna. Poznat je slučaj jednog petrovačkog policajca koji se u požarevačkoj bolnici zarazio bakterijom “klostridija” i preminuo iako na fatalan ishod pre odlaska na lečenje ništa nije ukazivalo. Naš izvor iz Opšte bolnice u Požarevcu kaže da se poslednjih nedelja situacija zahuhtala i da sve više pacijenata podleže zarazi ovom opasnom bakterijom.

Da situacija u Opštoj bolnici u Požarevcu izmiče kontroli, potvrdio je i jedan Petrovčanin čijeg oca bakterija klostridija takođe nije zaobišla pa je pored svoje bolesti od koje se u Opštoj bolnici u Požarevcu lečio, sada u još težem stanju.

KAKO SE PRENOSI BAKTERIJA KLOSTRIDIJA?

Treba naglasiti da su pogodno tlo za razmnožavanje bakterije klostridije prašina i ostale vrste prljavštine ali to mogu biti i neadekvatno sterilisani medicinski instrumenti ili nehigijena lekara pri hirurškim zahvatima.

Dakle, najvažnije je obavezno pranje ruku toplom vodom i običnim sapunom. Kada su u pitanju površinske rane jako je bitno držati je očišćenom i u kontaktu sa kiseonikom. Kod povreda tkiva što je rana dublja i ozbiljnija uslovi za razvoj ove bakterije, odnosno infekcije su veći.

Generalno, jako je bitno dezinfikovati prostor kako se ova bakterija ne bi razvijala. Iako ima jak i neprijatan miris – hlor je najbolje sredstvo za dezinnfekciju.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker