MINISTAR ĐERLEK: Smanjujemo razlike između okruga i regiona u Srbiji

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj opredelilo je direktno sredstva u iznosu od 315 miliona dinara za realizaciju razvojnih projekata u opštinama u Srbiji.

Foto: Miloš Perić

S obzirom na to da je ravnomerni regionalni rast i razvoj od suštinskog značaja, Vlada je kroz projekte uz ostala ministarstva koja takođe doprinose ravnomernom regionalnom razvoju izdvojila milijarde dinara, a ta ulaganja će se naročito intezivirati kroz program „Skok u budućnost 2027″ kroz koji će se posebno ulagati u infrastukturne projekte u regionima širom naše zemlje.

– Naša ulaganja su bila usmerena na izgradnju i opremanje industrijskih i poslovnih zona koje su važne za dovođenje investitora, a koji su jedan od glavnih pokretača rasta i razvoja. Pored toga, ulagali smo u preduzetništo – pre svega mladih, žensko preduzetništvo i preduzetništvo osoba sa invaliditetom. Međutim, razvoj ima i svoju socijalnu dimenziju pa smo ulagali u socijalnu infrastukturu – domove kulture, kulturne centre, kao i u putnu i komunalnu infrastrukturu jer je to od velikog značaja za građane – , izjavio je ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek gostujući u centralnoj informativnoj emisiji televizije Happy, Telemaster dodavši da je kabinet u 2023. godini realizovao 91 projekat.

– Kada je u pitanju demografija tu nažalost imamo negativne demografske trendove, što je situacija u celom regionu, međutim Srbija ima bolju stopu fertiliteta i u odnosu na pre nekoliko godina, kada je stopa bila 1,5, sada iznosi 1,63 i ima tendenciju ka rastu. Ono što nas raduje je i broj povratnika u našu zemlju, tako da demografska situacija može da se popravi ali samo kroz dalja ciljana ulaganja u ekonomsku, poslovnu, putnu i socijalnu infrastrukturu koja je važna za obezbeđivanje sadržaja kako bi ljudi ostajali u malim mestima – , dodao je Ministar Đerlek.

Foto: Miloš Perić

On je takođe istakao da se razlike između regiona i između okruga konačno smanjuju u Srbiji poređujući današnje analize i one iz 2015. godine, jer se permanento radilo na izgradnji infrastukture u svim regionima, a potom na dovođenja investitora što je ključno za rast i razvoj. Projekti koje je finansiralo Ministarstvo za regionalni ravnomerni razvoj od životnog su značaja za građane, naročito komunalni i infrastukturni projekti koji doprinose kvalitetu života. Radi se o putevima koji povezuju sela sa gradskim urbanističkim centrima, potom izgradnji vodovodne mreže koja je veoma važna naročito za vodosnadbevanje meštana u visinskim naseljima koja nisu imali adekvatno vodosnabdevanje.

– Podjednako smo ulagali u opštinama Srbije na jugu, istoku, zapadu i u odnosu na 2015. godinu, mi smo razlike među regionima ne samo zaustavili, već ih i smanjujemo što je rezultat dobrog vođenja države i dobrog rada Vlade Republike Srbije – , dodao je Ministar Edin Đerlek.

Novi javni poziv je raspisan i opštine mogu aplicirati sa razvojnim projektima. Ministarstvo očekuje da će i ove godine realizovati mnogobrojne projekte u svim okruzima i regionima.

Poziv se može pronaći na sajtu Ministarstva https://www.rrrz.gov.rs/

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker