SAMOVOLJA SELAKOVIĆA?! Zašto je srpska škola u Trstu, posle 13 godina, isključena iz Ministarstva prosvete Srbije?!

Trst, grad sa najdužom tradicijom prisustva Srpske dijaspore u Italiji, i Osnovnom školom na Srpskom jeziku “Jovan Miletić” koja ima vekovnu tradiciju dugu skoro 250. godina. Godine 1782. otvaranje škole pomogao je srpski rodoljub Jovan Miletić. U znak zahvalnosti prema ovom dobrotvoru, Srbi u Trstu nazvali su školu njegovim imenom.

Foto: Privatna arhiva/Facebook

Škola se održala do dan danas, a od 2010. godine priznata je od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, pa sve do ove godine, nakon što je Srpska pravoslavna crkvena opština u Trstu i nastavnica Slađana Marković odbili da potpišu ugovor koje je Ministarstva prosvete Republike Srbije donelo 5. februara.

Rad Srpske škole u Trstu se temelji na svakodnevnoj uspešnoj saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom iz Trsta pod čijim okriljem i radi, kao i Generalnim konzulatom Republike Srbije iz Trsta. Međutim, svi smo svedoci da pohlepa, trka i glad za ogromnim novcem postaje opasna pojava koja razara društvo.

Naime, iz dopisa, u koji je naša redakcija imala uvid, a koje je Ministarstvo prosvete Republike Srbije imalo sa predsednikom Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Zlatimirom Selakovićem, rodom iz Bradarca kod Požarevca, može da se zaključi da problem nije u Ministarstvu prosvete Republike Srbije već u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Trstu, ili bolje rečeno, u samovolji predsednika crkvene opštine Zlatimiru Selakoviću.

17. marta je zakazano zasedanje skupštine na kojoj će se birati novi predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu. Povodom ovoga, našoj redakciji obratilo se nekoliko članova crkvenog odbora iz Trsta koji tvrde da aktuelni predsednik crkvenog odbora Selaković, koji je, takođe u trci za starog-novog predsednika vrši veliki pritisak na članove crkvenog odbora da ponovo podrže njegovu kandidaturu.

– U kasu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, od nekretnina koje poseduje, a koje su date pod kiriju, na godišnjem nivou slije se oko 2 miliona evra, i isti novac se u toku godine kompletno potroši. Inače, sav ovaj novac je pod kontrolom predsednika Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Zlatimira Selakovića, dok za širu javnost, po naredbi Selakovića, ovo je tajna – , kaže za TPKNEWS jedan od članova crkvenog odbora u Trstu.

Po navodima našeg sagovornika, faktori ne potpisivanja ugovora sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, sa jedne strane je Selakovićev pokušaj da Srpsku školu “Jovan Miletić” koja je u sklopu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu privatizujete, sa ciljem da se to dodatno naplaćuje roditeljima dece koja pohađaju školu nakon 17. marta, s obzirom da je samouveren da će ponovo biti reizabran za predsednika, dok sa druge strane je novac koji se na godišnjem nivou slije u kasu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, i za koji je neko iz Ministarstva pokrenulo pitanje trošenja istog.

– Odluka ministra prosvete o produženju angažovanja honorarne nastavnice Slađane Marković od 31. jula 2023. godine, u cilju organizacije školske 2023/2024., a imajući u vidu odredbe Pravilnika o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu kojima je utvrđen period angažovanja nastavnika, kao i da su se u određenim državama stekli uslovi da se iz matične države uputi redovni nastavnik radi ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu, Ministarstvo prosvete Republike Srbije je raspisalo Konkurs za izbor redovnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2023/2024. godini – kaže naš sagovornik.

Iz Ministarstva prosvete Republike Srbije kažu da je na osnovu Rešenja ministra formirana Komisija čiji su članovi bili eminentni stručnjaci iz Ministarstva prosvete i Ministarstva spoljnih poslova, kao i predstavnici ustanova koje se bave obrazovanjem i vaspitanjem na teritoriji Republike Srbije. Osim provere stručnosti, odnosno kompetencija, nastavnici su dostavljali dokaze o svom profesionalnom radu, a izvršene su i sve druge provere pre upućivanja.

– Nakon Odluke o izboru nastavnika koji će realizovati obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2023/2024. godini, ministar prosvete je na jurisdikciono područje Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu, osim nastavnica Dragice Doderović, Magdalene Donevski i Slađane Marković, kojima je produženo angažovanje za školsku 2023/2024. godinu, rešenjem uputio i nastavnice Danijelu Janković i Jasminu Stojković, koje su izabrane na raspisanom Konkursu, radi ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u Trstu i Vićenci – kazali su iz Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Naš sagovornik kaže da angažovanje nove nastavnice od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije nisu dobro prihvatili ni nastavnica Slađana Marković a ni predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Zlatimir Selaković. Zašto, po rečima našeg sagovornika iz Trsta, to znaju samo njih dvoje.

– Jedno je sigurno, mesečni honorar nastavnice Slađane Marković iznosio je 1.800 evra. Nepotpisivanjem ugovora, nastavnica Slađana Marković odrekla se i mesečnog honorara od 800 evra koji je dobijala preko konzulata od Ministarstva prosvete Republike Srbije, što znači da sada prima samo 1.000 evra od Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu. Pa se postavlja pitanje, da li iza odbijanja ugovora Ministarstva prosvete Republike Srbije postoji drugi dil koji nastavnica Slađana Marković ima sa Zlatimirom Selakovićem? – pita se naš sagovornik.

Da bi smo dobili komentar i druge strane, uputili smo mejl sa pitanjima Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Trstu, do trenutka objavljivanja ovog teksta, nije stigao odgovor.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. E pa ovako. Ja sam roditelj čija deca pohađaju srpsku školu u Trstu i zaista me je sramota vaše sramote. Vi izgleda da niste dobro informisani da škola u Trstu postoji od 1782 godine i da je zadnjih deset godina bila pod ministarstvom prosvete republike Srbije. Našu školu nije napravila država Srbija nego je osnovao Jovan Miletić. Do saradnje je došlo na obostrano zadovoljstvo. Kada se desio problem dolaska nove učiteljice mi roditelji smo ti koji su insitirali da do promene ne dodje. Takođe mi roditelji smo mesecima pokušavali da ostvarimo kontakt sa ministarstvom prosvete kako bismo rešili problem koji je nastao. Naravno nadležno ministarstvo je ostalo nemo za nas. Srpska crkvena opština u Trstu je našoj deci uvek finansirala sav potreban materijal, toplu i čistu učionicu,uzinu izlete i svake godine pokloncice za svetog Savu…Molim vas da budemo ljudi i da se stvari nazovu pravim imenom. Vi ste izneli dezinformacije a samim tim što se niste potpisali ko ste i ko su vam sagovornici smatraću da je ovaj tekst sastavljen od lazi i gnusnih izmisljotina. Ministarstvo prosvete sedi i propisuje zakone a ne zna kakvo je pravo stanje na terenu. Mi roditelji smo zahtevali od gospodina Selakovica da sa nama ostane naša učiteljica Sladja. Nama roditeljima niko nije branio niti može da nam zabrani gde ćemo mi upisivati našu decu a složićete se da bez dece nema ni škole. Učiteljica Danijela je i dalje u Trstu i svako je mogao da bira,kao što vidimo po broju upisane dece izbor je više nego očigledan srpska škola Jovan Miletić. Nasa deca žele da su deo nase vere da brane naše srpstvo i da se odupiru bilo kakvim ucenama.Svaki sledeći put kada odlučite da napišete ovako nesto dobro razmislite i proverite ko su vam sagovornici i ostavite našu decu da uče i rade svoj posao u sreći i radosti kao i do sada. Deca su ukras sveta i ovde su pobedila naša deca a neko ministarstvo ili kao što govorite predsednik crkvene opštine.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker