ĐERDAPSKI OSTROG: Na hiljade vernika proslavilo praznik Sv. Zosima u manastiru Tumane (FOTO)

U poprazničnim danima Sv. Preobraženja, 21. avgusta proslavljen je praznik Sv. Zosima Tumanskog Čudotvorca i po prvi put Sv. Jakova Novog Tumanskog.

Hiljade ljudi iz čitavog regiona i šire, slilo se po kišovitom danu u tumansku klisuru, da primi blagoslov od moštiju svetih čudotvoraca. Tokom čitave noći reke naroda su stizale ispunjavajući i najmanji slobodni prostor u okolini svetinje.

Sv. Liturgiju služili su Visokopreosvešteni Mitropolit G. Amfilohije i Preosvešteni Episkop domaćin G. Ignatije, uz saluženje preko pedeset sveštenoslužitelja iz gotovo svih eparhija naše pomesne crkve.

Pozivajući verne da pristupe Sv. Tajnama, kao kruni ovoga toržestvenog sabranja, u svojoj besedi Visokopreosvešteni Mitropolit G. Amfilohije naglasio je da je veliki blagoslov da jedan narod daruje svetitelje i da svojim svetim i netljenim moštima Sv. Zosim i Jakov sijaju crkvi Božijoj, poput Sv. Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i Mardarija Libertvilskog.

Sestre monahinje iz mnogih manastira ulepšale su sabranje svojim pojanjem.

Nakon Sv. arhijerejske liturgije, hor iz hrama Sv. Blagovesti iz Mladenovca pojao je u slavu Božiju i tumanskih svetih.

Za sve prisutne upriličena je trpeza ljubavi i posluženje.

Verni narod se do kasno u noć poklanjao moštima Sv. Zosima i Jakova, Čudotvornoj ikoni “Kurske” Majke Božije i moštima Sv. Nektarija Eginskog.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker