Uskoro luke u Velikom Gradištu i Golupcu

Agencija za upravljanje lukama planira da u narednom periodu, zarad razvoja putničkih pristaništa, otvori tri luke: u Sremskim Karlovcima, Velikom Gradištu i Golupcu.

luka-veliko-gradiste

To je na međunarodnominvesticionom skupu „Koridori – strane investicije i razvoj privrede” izneo direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, predstavljajući aktivnosti postojećih devet rečnih luka u Srbiji.

– Dalji planovi u razvoju tog veoma važnog transportnog i turističkog koridora idu u pravcu otvaranja novih putničkih pristaništa, i to najmanje tri luke: u Sremskim Karlovcima, Golupcu i Velikom Gradištu – istakao je Perović. – Takođe, novim ugovorom s Mađarskom ponovo je aktivirana Tisa kao regionalni plovni koridor. Nama je jedan od glavnih ciljeva dalji razvoj intermodalnog lanca transporta robe, u koji će se uključiti sve luke koje imamo na Dunavu, Savi i Tisi, preko kojih u ovom trenutku prolazi devet miliona tona robe godišnje.

Osim daljeg razvoja putničkih pristaništa, Srbija će nastaviti izgradnju putne i ostale infrastrukture jer samo dobra infrastruktura pokreće privredu napred. Porečima generalnog menayera Privredne komore Srbije Milana Vranića, ulaganja u velike infrastrukturne projekte doprinose ukupnom ekonomskom razvoju države. Ona donose angažovanje i domaćih građevinskih firmi i domaće radne snage, korisne su za proizvođače materijala i opreme, a dobrobit oseća i prateći sektor usluga.

– Razvoj infrastrukture omogućava lakši i brži pristup tržištima, smanjuje troškove proizvodnje i transporta, što direktno utiče na unapređenje konkurentnosti privrede – rekao je Vranić. – Najvažniji zadatak Srbije u kompletiranju transportne mreže je završetak drumsko-železničkog pan-evropskog Koridora 10. Njegova puna operabilnost se očekuje za najviše dve godine, kada će biti završena obilaznica oko Beograda i pun profil auto-puta na pravcima ka Bugarskoj i Makedoniji. Drugi važan koridor za Srbiju je Koridor 11 jer je on poprečna veza između koridora 4, 10 i južnog Jadrana u fazi intenzivne izgradnje.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Saša Stojanović naglašava da je u Srbiji ubrzana izgradnja Koridora 10 i da će taj evropski putni pravac na južnom i istočnom kraku biti završen u decembru naredne godine. Objašnjava da se sprovodi i projekat rehabilitacije puteva vredan oko 400 miliona evra, koji je počeo 2014. godine, i u periodu od pet godina biće ukupno obnovljeno 1.100 kilometara puteva.

– Za oko deset najkritičnijih deonica ugovori su potpisani i deo će biti završen ove godine, a deo ugovora će biti raskinut – rekao je Stojanović. – Podsećam da Srbija treba da gradi i Moravski koridor, Pojate–Preljina, koji će povezati koridore 10 i 11, ali i auto-put Niš–Priština.

TPKNEWS/Dnevnik

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker