DETALJAN VODIČ: Kako otići u Austriju ili Nemačku uprkos novim kovid propisima

Austrija i Nemačka su uvele restriktivnije mere u borbi sa pandemijom, ali to ne znači da su granice za naše državljane potpuno zatvorene. U ove zemlje može se otputovati uz dokaz o vakcinaciji ili preležanom kovidu, dok je uz određene uslove i prijave to moguće učiniti i sa negativnim PCR testom.

Foto: Profimedia/ilustracija

U Austriji je na snazi lokdaun i za nevakcinisane i za vakcinisane, a u Nemačkoj karantin za nevakcinisane zbog čega su mnogi pomislili da će se uslovi putovanja u ove zapadne zemlje dodatno pooštriti.

Međutim, prema najnovijim informacijama Ministarstva inostranih poslova i dalje postoji mogućnost za naše državljane da otputuju u ove države nezavisno od toga da li putuju u turističke ili privatne svrhe, ili imaju radnu dozvolu. Naravno, uz određene uslove koje su ove države različito propisale. “Blic” predstavlja na koji način naši državljani mogu da uđu, ili se vrate na posao u Austriju ili Nemačku, ako su boravili na odmoru u Srbiji.

U AUSTRIJU MOŽE I SA JEDNOM DOZOM, ALI…

Za ulazak u Austriju najmanje peripetija imaju vakcinisani državljani Srbije jer je potrebno da prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac.

– Vakcina Sinopharm važi samo za ulazak u Austriju, ali ne i kao „Covid propusnica“ prilikom boravka u Austriji. Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je: primljena druga doza vakcine, pri čemu od primanja druge doze ne sme da prođe više od 270 dana, a između dve doze mora da prođe najmanje 14 dana – naglašavaju u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako kažu, u Austriju mogu da uđu i vakcinisani sa jednom dozom pod određenim uslovima. Recimo, ukoliko je osoba primila vakcinu proizvođača Johnson&Johnson (koje nema u Srbiji), ili ukoliko je preležala kovid tri nedelje pre primljene jedne doze.

– Primljena doza ne sme biti starija od 270 dana od 14. dana po vakcinaciji onim vakcinama za koje je predviđena samo jedna doza odnosno ako je najmanje 21 dan pre vakcinacije postojao pozitivan molekularnobiološki test na SARS-CoV-2. Ili ukoliko je pre vakcinacije postojao dokaz o neutrališućim antitelima, pri čemu vakcinacija ne sme biti starija od 270 dana – objašnjavaju u ministarstvu.

U Austriju naši državljani mogu ući i sa lekarskim uverenjem o preležanoj bolesti, koje je merodavno ukoliko je izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo kovid-19.

Najviše zavrzlama imaju oni koji put Austrije krenu bez dokaza o vakcinacii ili preležanom virusu.

– Lica koja nisu vakcinisana, niti su preležala bolest Covid-19 potrebno je da prilikom ulaska prilože negativan PCR test ne stariji od 72 sata (na nemačkom ili engleskom jeziku), i u obavezi su da izvrše on-lajn registraciju, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja – podvlače u ministarstvu.

To nije sve, jer ih po ulasku u Austriju čeka samoizolacija od najviše 10 dana.

– Karantin je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan test. Onlajn registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je moguće izvršiti na sledećoj veb stranici: https://entry.ptc.gv.at – naglašavaju u ministarstvu.

DECA NE MORAJU DA IMAJU NEGATIVAN TEST

Obaveza onlajn registracije i karantina se ne odnosi na lica koja prilože dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti, kao ni na maloletna lica između 12. i 18. godine života koja u zemlju ulaze pod nadzorom potpuno imunizovane osobe (koja poseduje dokaz o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj bolesti).

– Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju – ističu u ministarstvu.

U NEMAČKU MOGU I NEVAKCINISANI, ALI AKO OBAVLJAJU VAŽNU FUNKCIJU

I u Nemačku najlakše ulaze naši državljani koji su potpuno vakcinisani protiv Covid-19 (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson) bez obzira na svrhu putovanja.

– Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja – objašnjavaju u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kod osoba koje su preležale bolest dovoljna je jedna doza neke od navedenih vakcina.

– Za dokazivanje statusa potpuno vakcinisane osobe moraju dokazati da su pre vakcinacije preležale bolest kovid-19. Kao dokaz mora biti priložen pozitivan PCR test. Ukoliko ste u poslednjih deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u Srbiji, dužni ste da pre izlaska iz Srbije popunite elektronsku prijavu ulaska putem sledeće veb stranice: https://einreiseanmeldung.de/#/ – naglašavaju u ministarstvu.

Nevakcinisanim osobama sa prebivalištem u Srbiji može biti dozvoljen ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili dokažu da je njihovo putovanje neodložno.

Pod neodložnim razlozima za putovanje u Nemačku, između ostalog podrazumevaju se poslovi zdravstvenih radnika, medicinski naučnici, zaposleni u domovima za stare, obučeni i visoko kvalifikovani stručnjaci čije je posao neophodan za ekonomski napredak i koji se ne može odložiti ili obavljati u inostranstvu, sezonski radnici, strani studenti čije je studiranje nije u potpunosti moguće iz inostranstva, diplomate, putnici u tranzitu…

Za sve one koji u Nemačku putuju sa važnim razlogom za ulazak važi sledeće: obavezna elektronska prijava ulaska, test na Covid-19 (antigenski ili PCR) ili sertifikat o preležanoj bolesti i obavezni karantin (karantin se prekida kada se potvrda o ponovnom negativnom testu uređenom u Nemačkoj pošalje preko linka za elektronsku prijavu ulaska: https://einreiseanmeldung.de/#/. Međutim, novo testiranje je moguće najranije petog dana nakon ulaska u Nemačku) – apostrofiraju u mnistarstvu.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker