BIĆE GREJANJA SLEDEĆE ZIME? Bez panike, EPS (ne)planira da ugasi TE “Kostolac”

Građane Požarevca, Kostolca i okolnih sela je uznemirila vest o mogućem gašenju termoelektrane “Kostolac A”, iz koje se godinama doprema vrela voda za daljinsko grejanje.

Termoelektrane “Kostolac A”

Pomenuta informacija se pojavila nedugo od kada je EPS raspisao javnu nabavku za izradu “Analize varijantnih rešenja grejanja grada Požarevca u slučaju gašenja bloka TE-KO A1 i A2”, koja je otvorena do 24. avgusta.

TE “Kostolac A”, ukupne snage 310 megavata, ima dva bloka, od kojih je jedan izgrađen 1967, a drugi 1980. godine. Na ovim blokovima treba obaviti rekonstrukciju i primeniti sve standarde za zaštitu životne sredine. Međutim, sudeći po navodima iz tehničke dokumentacije tendera, pitanje je da li su takvi radovi uopšte isplativi, zbog čega se i traži stručna analiza.

– Integrisani nacionalni energetski klimatski plan i Strategija razvoja energetike Srbije do 2040, koji su u završnoj fazi izrade, mogu dovesti do promene planova po pitanju daljeg rada TE “Kostolac A”. Tačnije, smanjenje korišćenja lignita u proizvodnji električne i toplotne energije može dovesti do odluke o gašenju blokova A1 i A2 – navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Autor tražene analize treba da preporuči jedno od pet mogućih rešenja, od kojih se četiri tiču TE “Kostolac A”. To su: obnova kotlova K1 i K2, gradnja novih kotlova na gas, gradnja kotlova na biomasu i gradnja nove kotlarnice. Peto rešenje je da se u TE “Kostolac B” obnove turbinska postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Bilo koje rešenje da se izabere, građane će najviše zanimati da li će ono – kada je reč o daljinskom grejanju uoči predstojeće zime – biti skuplje od postojećeg, koje važi za najjeftinije u zemlji.

CENA

Centralno grejanje u Požarevcu, kojim upravlja i održava ga lokalno javno preduzeće “Toplifikacija”, kao energent ne koristi mazut, drva ili ugalj, već toplu vodu, pa je zbog toga i jeftinije. Zbog toga u srcu Braničevskog okruga, za prosečan stan površine oko 50 kvadrata, trenutna cena koja se mesečno plaća – i to za grejanje tokom 24 sata – iznosi oko 2.300 dinara.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker