Okruglim stolom obeležen Svetski dan Roma u opštini Veliko Gradište (VIDEO)

Povodom obeležavanja 8. aprila, Svetskog dana Roma, u prisustvu predstavnika ključnih institucija, u Velikom Gradištu održan je okrugli sto na temu “Obrazovanje Roma u opštini Veliko Gradište“.

Učesnici okruglog stola, predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Petrašković-Kojić, predstavnica SKGO i koordinatorka projekta, Ivana Maksić, koordinatorka za inkluziju Roma SIPRU tima, Dragana Jovanović, predsednik Udruženja “Rom“ Veliko Gradište, Živoslav Simić, i član Udruženja, Dušan Stojanović, pomoćnica predsednika opštine, Gordana Jecić, predstavnici Centra za socijalni rad Veliko Gradište i Golubac te direktori osnovne i srednje škole i predškolske ustanove u Velikom Gradištu predstavili su trenutnu situaciju i položaj romske zajednice u Srbiji i Velikom Gradištu i mere za unapređenje inkluzije Roma u društvo.

Razmatrajući pitanje položaja Roma, oni su istakli značajnu ulogu obrazovanja i ukazali na prepreke i potrebu da romska deca redovno pohađaju vrtić i školu kao i neophodnost rada sa roditeljima kako bi shvatili važnost edukacije. Na skupu je predočen i Akcioni plan za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

Gordana Jecić navela je da lokalna samouprava u Velikom Gradištu i romska zajednica mogu da budu primer dobre i uspešne saradnje za druge regione u Srbiji.

“Naša saradnja traje tokom cele godine kroz razne načine i mogućnosti da se olakšaju, unaprede i poboljšaju uslovi života Roma i ostalih socijalno osetljivih kategorija. Važno je da deca romske populacije odlaze u vrtić, školu i da učestvuju u vannastavnim aktivnostima koja su dostupna svoj deci naše opštine.“, rekla je ona i dodala da opština ima veoma dobar socijalni program kojim su roditeljima obezbeđeni bolji uslova za podizanje dece.

Prilikom stupanja u brak opšptina pomaže mladence sa 20 hiljada dinara. Mladim majkama se za svako novorođeno dete isplaćuje po 15, 20, odnosno 25 hiljada dinara, dok nezaposlene majke dobijaju jednokratnu pomoć od 50 hiljada, dok je upis trećeg deteta u vrtić besplatan. Učenicima koji ispunjavaju uslove obezbeđene su besplatne knjige, užina i prevoz do škole, a studentima prevoz jednom mesečno i godišnje stipendije. Srednjoškolcima su pokriveni troškovi smeštaja i ishrane u domovima učenika sa po pet hiljada dinara.

Za Rome i ostale socijalno osetljive kategorije stanovništva obezbeđena je zdravstvena usluga, nabavka lekova i namirnica po potrebi, a onima koji nisu imali adekvatne uslove za stanovanje obezbeđen je građevinski materijal, priključak na električnu energiju i komunalno opremanje dok pravo na pomoć imaju i prilikom izrade ličnih dokumenata.

“Ono što želim da naglasim je to da je Romska zajednica vrlo dobro informisana o ostvarivanju svojih prava i da to koristi. Romska deca nastavljaju dalje školovanje i sa ponosom mogu da kažem da se među Romima nalaze vrlo uspešni lekari, sudije i učitelji. Odraslima je pružena mogućnost da se školuju kroz projekat „Druga šansa“ koji je, na naše veliko zadovoljstvo naišao na izuzetno interesovanje. Na ovaj način se smanjuje nepismenost kod Roma, što dovodi do emancipacije i jačanja svesti o značaju rada i zaustavljanu siromaštva. U romskom naselju opremljen je teren za dečije igralište što je doprinelo da deca na kvalitetan način provode svoje slobodno vreme i da se druže.“, dodala je pomoćnica predsednika opštine.

U okviru obeležavanja Svetskog dana Roma članovi Udruženja “Rom“ izveli su zanimljiv kulturno-umetnički program dok je u prostorijama ovog udruženja organizovano druženje gde su se deca, uz podršku profesora, takmičila za najbolji likovni rad. Na opštu radost, pored najboljih, nagrađeni su svi – bojicama, sveskama i igračkama.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker