NAREDNE SREDE TOTALNA BLOKADA SAOBRAĆAJA: Nezadovoljni cenom đubriva poljoprivrednici blokirali Požarevac (VIDEO)

Nekoliko stotina poljoprivrednika Braničevskog okruga danas je protestvovalo zbog visoke cene mineralnih, pre svega, azotnih đubriva, koje je poskupelo 300 odsto.

Protest ratara u Požarevcu Foto: N1

Udruženje poljoprivrednika „Stig“ zajedno sa stotinak poljoprivrednika traktorima su prošli kroz centar Požarevca i nastavili do Moravskog mosta, gde su na kratko blokirali saobraćaj.

Na ovaj način skrenuli su pažnju na sebe i nezadovoljstvo zbog visokih cena đubriva.

Oni ističu da je današnji protest samo upozorenje. Za sledeću sredu najavljen je novi skup na Moravskom mostu i „totalna blokada saobraćaja“.

Kako je izjavio sa protesta predsednik udruženja „Stig“ Nedeljko Savić, trenutno im nije preostao bilo kakav drugi mehanizam osim da na ulici potraže ono što očekuju od države kako bi nastavili sa neometanim obavljanjem posla.

Glavni razlog za protest je to što Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije ispunilo zahtev ratara da maksimalna cena veštačkog đubriva bude 650 evra već je, umesto toga, ministar Branislav Nedimović ponudio beskamatne kredite u iznosu od 1.000 evra.

– Mi smo počeli protest, trenutno je 200 i nešto traktora. Već dugo nismo uspeli da dođemo do prihvatljivog rešenja sa ministarstvom. Bili su oni kod nas, bili smo mi kod njih, ali nismo uspeli da se dogovorimo – , objašnjava Savić razlog izlaska na portest.

Na pitanje o tome da li ipak očekuje da će se cena đubriva spustiti na traženu koja ne bi bila veća od 650 evra po toni, Savić kaže da je ona samo u mislima, dok je realna cena daleko veća.

– Mi imamo izveštaj sa berze prema kojem đubrivo košta 800 do 900 evra po toni, bez PDV-a i bez prevoza – , kaže Savić.

Naš sagovornik kaže da ne zna da li će i ko da ustupi prvi, dodajući da su u ovakvim, kako ih je nazvao, igrankama, oštećeni samo proizvođači.

Ipak, cena đubriva nije jedini način zbog kojeg poljoprivrednici negoduju. Osim toga, oni su nezadovoljni subvencijama koje država izdvaja za poljoprivrednike jer ih je smanjila, visinom rata, ali i ograničavanjem cena osnovnih životnih namirnica. Takođe, on je rekao i da se zloupotrebljava subvencionisano gorivo.

– Država nema nikakve mehanizme, nema ni robne rezerve, to je strašno, tek sada pišu neke tendere da se to napuni, ali očigledno nemaju mehanizme da nam na bilo koji način pomognu – , kaže Savić u kratkoj izjavi sa protesta.

Podsetimo, Savić je nedavno rekao da njega i njegove kolege zanima samo način na koji poljoprivrednici mogu da imaju koristi od toga što rade i istakao da je cena đubriva kojem je skinuta carina, od 850 do 1.000 evra po toni, je previsoka.

Govoreći o ponudi ministra Nedimovića u vidu beskamatnog kredita od 1.000 evra kako bi ratari obezbedili đubrivo, rekao je da oni ne žele tu pomoć.

– Dakle, treba da se zadužim da bih platio đubrivo 850 evra i tri godine da otplaćujem kredit. Iskreno, ja tu ne vidim logiku – , istakao je Savić, dodajući da država ne želi da se meša u cenu đubriva, ali je zato ograničila cene pet osnovnih životnih namirnica Uredbom Vlade od 1. decembra 2021. godine, a koja će biti produžena i 1. februara ove godine.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker