OTKAZI ZBOG FEJSBUKA: Otkazi i zatvor nakon štrajka u smederevskom Kajzenu (VIDEO)

Prema saznanjima “TPKNEWS” sedam radnica i radnika je juče nakon okočanog štrajka otpušteno iz smederevskog Kajzena.

Jedna od spornih fotografija koje su objavljene na Fejsbuku

Kako saznajemo od izvora koji je želeo da ostane anoniman, uprava fabrike Kajzen je otpustila sedam radnika i radnica nakon što su oni u petak zajedno sa trista koleginica i kolega stupile u štrajk. Prethodno im je bilo ponuđeno da potpišu sporazumni raskid kako ne bi bili krivično gonjeni i završili u zatvoru, od 3 meseca do 5 godina!

Njihov „greh za zatvor“ je, tako im je objašnjeno, što su postavljajući fotografije sa štrajka na Fejsbuk stranicama prekršili odredbe ugovora, jer su „objavili poverljive informacije“ i „službene tajne“.

Ovo otpuštanje se dogodilo nakon što je menadžment naredio radnicama u štrajku da se juče pojave na poslu, uz napomenu da će im isplatiti naknade za prekovremeni rad.

Prema izjavi našeg izvora poslodavac je izmirio dugovanja prema zaposlenima, ali je od sedmoro zaposlenih zatražio da potpišu saglasnost o raskidu ugovora o radu s obrazloženjem da su iznosili poverljive informacije iz fabrike u javnost čime su narušili ugled kompanije. Onima koji su odbili potpisivanje sporazumnog raskida ugovora rečeno je da razduže opremu i da napuste fabriku, te da će protiv njih biti podignuta tužba.

Štrajk, kako saznajemo, je obustavljen.

Tri stotina radnica i radnika Kajzena u Smederevu su stupile u štrajk u petak zbog neisplaćenih nadoknada za prekovremeni rad. Kako smo mogli da saznamo, oni su radili od 10 do 12 sati za minimalac, često i subotom, i uz zabranu sindikalnog organizovanja.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker