POVODOM ZAGAĐENJA REKE PEK: Vlaška narodna stranka uputila protestno pismo svim EU institucijama

Povodom zagađenja reke Pek, i oblasti naseljene vlaškom/rumunskom manjinom u istočnoj Srbiji, Vlaška narodna stranka u pismu koje je uputila EU institucijama iskazala je oštar protest zbog aktuelnog ponašanja Srpske vlasti prema vlaško/rumunskoj manjini u istočnoj Srbiji.

Foto: Logo/Ilustracija

U pismu se navodi da je povod protesta zagađenje reke Pek koje izaziva kineska kompanija Zi-Jin. Međutim, kako navode, pravi razlog protesta je položaj vlaško/rumunske manjine i ponašanje institucija Evropske unije i njenih članica prema ovom problemu i regionu istočne Srbije tokom dužeg vremenskog perioda do sada.

– Zagađenjem reke Pek ugrožava se širi region istočne Srbije kroz koji ova reka protiče, a pre svega gradovi Majdanpek, Kučevo i Veliko Gradište, kao i okolna manja mesta. Najveći deo ovog regiona nastanjen je rumunskom manjinom popularno nazvanom još i Vlasima. Obzirom na zagađenje regiona oko Bora koji se nalazi južnije, vlaška/rumunska manjina u Srbiji je ovim znatno ugrožena budući da ovi regioni pokrivaju skoro 30% teritorije koju nastanjuje. Kao politička partija vlaške/rumunske manjine, prinuđeni smo da reagujemo na ovu situaciju, jer je ovime ugrožen fizički opstanak ove zajednice u regionu te bi samim tim borba za njeno očuvanje, kao naš primarni zadatak, bila obesmišljena – navodi se u pismu.

U pismu podsećaju Evropske institucije da je reka Pek od velikog značaja za region kroz koji protiče. Pošto se zagađuje skoro na izvorištu, reka celim svojim tokom od 129 kilometara posredno zagađuje region kroz koji protiče do uliva u Dunav, koje se dalje transportuje Dunavom i zagađuje obale susedne Rumunije i Bugarske sve do uliva u Crno More.

– Lokalno stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, kako reka zagađuje podzemne tokove kao i obalno zemljište koje se koristi za useve, ozbiljno se ugrožava ekonomska osnova regiona. Ovaj kraj je infrastrukturno nerazvijen. Većina sela nema vodovod već se snabdevaju pijaćom vodom sa netestiranih bunara i iz izvorišta podzemnih voda, ista voda koristi se i za ishranu stoke. Divlje životinje koje se kao ulov koriste za ishranu takođe su ugrožene usled zagađenja. Pošto region osim ovog rudarskog kompleksa generalno nije industrijski razvijen, površinske i podzemne vode su bile veoma čiste, te su ove navike korišćenja voda direktno iz pirode opstale sve do danas. Čak i da u vodi nema toksičnih materija, visoka koncentracija jalovine, blata i mulja u reci predstavlja veliki problem. Lokalno stanovništvo nema mogućnosti da bilo kako utiče na situaciju. Dodatni problem predstavlja i prašina sa otvorenih kopova koja se nekontrolisano širi po regionu i zagađuje vazduh kao i površine na kojima se ova prašina taloži, prodire u tlo i tako dodatno zagađuje zemljište i podzemne vode. U nekim delovima regiona pčelarstvo kao poljoprivredna grana je postalo neodrživo. Srbija međutim ignoriše problem sopstenih građana i umesto njih štiti interese strane kompanije, čime suštinski obesmišljava sopstvenu ulogu države – navode u pismu.

U pismu se skreće pažnja nadležnim institucijama EU da je kineska kompanija praktično ugrozila ceo ekosistem vodotoka reke Pek.

– Kineska kompanija koja je preuzela ceo rudarsko topioničarski kompleks, koji je jedan od najvećih u svetu, znatno je povećala proizvodnju, ali nije ništa učinila na zaštiti životne sredine i prirode. Umesto filtriranja otpadnih voda, zagađena voda se cevima ispušta direktno u reku. Ovim se krše zakoni republike Srbije kao i preuzete međunarodne obaveze iz oblasti ekologije, međutim nadležni srpski organi prećutkuju problem i ne reaguju na ovakvo ponašanje kineske kompanije. Time se kršenje zakona osim na Zi-Jin odnosi i na srpske institucije koje ne izvršavaju svoje obaveze. Najveći problem koji svi stanovnici ovog regiona imaju je zapravo ponašanje centralne vlasti iz Beograda, koja ne želi niakav dijalog već ignoriše sve probleme lokalne zajednice, bez obzira na etničku pripadnost. S jedne strane javnost nije adekvatno informisana o ovakvim problemima, s druge strane, ako institucije i pruže neke informacije, građani Srbije nemaju poverenja u to obzirom da vlast kontroliše najveći deo medija, manipuliše informacijama i vlada autokratski, dok lokalne vlasti pokušavaju da rezultatima trenutnih ispitivanja na malom uzorku, smire situaciju. Opsežnije studije u dužem vremenskom periodu na obimnijem uzorku vode se ili ne rade ili se ignorišu – navedeno je u pismu.

Vlaška narodna stranka smatra da lokalna zajednica ove probleme vidi kao pretnju fizičkom opstanku na ovim prostorima i da pritisak asimilacije koji traje već decenijama je dopunski teret.

– Srpske vlasti, suprotno procesima u EU, nakon skoro 2 veka i dalje u sredinama sa vlaškom/rumunskom populacijom vode destruktivnu politiku u svim domenima, obrazovanju, ekonomiji, razvoju demokratije i ljudskih prava, ekologiji, infrastrukturi…. Vlaška/rumunska zajednica u istočnoj srbiji je time planski sistematski oslabljena. Beograd je blokirao sve autentične vlaške/rumunske organizacije na ovom područiju i umesto njih stvorio svoje paralelne, tako je sprečavao njeno autentično samoorganizovanje, i onemogućio da zajednica stvori političke mehanizme izražavanja svojih potreba i problema, kao i da donosi odluke i tako utiče na okolnosti. Preuzimanje Vlaškog nacionalnog saveta od strane vlasti preko vladajućih političkih partija predstavlja najbolji primer apsolutne kontrole i totalitarnog nametanja mišljenja. Sprečavanje odnosa sa susednom matičnom Rumunijom umesto njenog pospešivanja, izazvalo je još dublje siromašenje regiona i nerazvijenost. Time je ovaj deo države postao jedan od najsiromašnijih delova inače osiromašene Srbije. Otežavanjem ili sprečavanjem edukacije na jezicima manjina susednih država, zapravo je sprečavan protok informacija i naročito političkih trendova usmerenih ka evro-atlanskim integracijama, kojima ove manjine teže. Umesto da se novac i energija ulažu na rešavanje lokalnih problema, vlast i dalje troši ogromne resurse na samodestruktivne strategije u nastojanju da asimiluje vlašku/rumunsku zajednicu, stvarajem veštačkog jezika, nove nacionalne manjine i falsifikovane istorije. Troškove toga kao i negativne posledice ove iracionalne politike snosi cela zemlja – smatra Vlaška narodna stranka.

U pismu se navodi i da velika vlaška/rumunska zajednica, skoro kompaktna na teritoriji istočne Srbije, danas nije u stanju da odgovori zahtevima vremena i da na bilo koji način utiče na svoju sudbinu, a posledice toga su napuštanje regiona i emigracija.

– Ovakva samodestruktivna politika Beograda se vraća kao bumerang, jer uvlači region a time i celu zemlju u još dublju nerazvijenost i siromaštvo. Jasno je da su ekološki problemi, siromaštvo i nerazvijenost posledica nerazvijene demokratije, nepostojanja manjinskih prava, i socijalnih problema koji se smišljeno kreiraju iz Beograda kao poluge održanja sistema autokratske vladavine. Slična politika autokratkse kontrole se generalno primenjuje i na većinski srpski narod, ali u drugim oblicima. Problem stoga nije inicijalno etničkog karaktera već je posledica nereformisane države i korumpirane autokratske vlasti. Etnički problemi se javlju kao posledica toga. Vlaške/rumunske organizacije nemaju niti učešće niti pristup sredstvima odlučivanja ni u jednoj od 19 opština, i 154 naselja istočne Srbije u kojoj su kao stanovništvo većina. S te strane kao jedina opcija, preostaje nam upoznavanje šire domaće i inostrane zajednice sa našim problemima. Obzirom da je Srbija kandidat za pristup EU i da ovi problemi prevazilaze nacionalne granice, neshvatljivo je ćutanje kako susednih zemalja tako i međunarodnih institucija. Zbog svega navedenog ulažemo oštar protest – poručuje se u pismu koje je Vlaška narodna stranka poslala nadležnim EU institucijama.

PROČITAJ I

6 Komentari

  1. Kao prvo ne postoji rumunska manjina u regionu koji ste pomenuli jer su se mnogi zbog para koje su dobili iz Rumunija odjednom proglasili za Rumune. Javna je tajna da Rumunija rovari u ovom delu Srbije i da se prodajne duše zalazu za otcepljenje ovog dela Srbije i pripajanje Rumuniji. Sramota je što vlada ništa ne preduzima po pitanju zagadjenja ne samo reke Pek već i po drugim pitanjima uništavanja životne sredine. Dobili smo nepismenu ministatku i šta uopšte očekivati. Kada bi svi malo više poveli računa o ekologiji do ovoga ne bi došlo.

    1. 1. Vlah na vlaskom jeziku kaze Jo mis Rumân-Rumn-Ruman kako god.
      2. Promena granica na Balkanu vise nece biti.
      3. Vlasi jesu obespravljeni i asimilovani. Potrebno je da Srbija obezbedi ista prava Vlasima u Srbiji kao sto imaju Srbi u Rumuniji.
      Kraj diskusije.

  2. Sve istinito i realno, najgore što tz.vlaški nacionalni savet koga zstupa SNS-janošević nema nikakav legitimitet, postavljen je na ,,silu,, i pretnje vladajuće kvazigarniture zarad zadovoljenja ličnih materijalnih potreba. A dali smo vlasi-rumuni, vlasi rimljani ili eskimci sasvim je sve jedno, samo se stidim što sam rodjen u ovakvoj kvazi državi najgore istorije u poslednjih 100-godina.

  3. Kao drugo u odgovoru prvom :-). Vlasi jesu Rumuni. To da Vlasi nisu Rumuni, izmislila je UDBA(OZNA) posle drugog svetskog rata da bi asimilovala Rumune tako sto će ih najpre odvojiti od Rumunije i onda nezaštićene lako asimilovati. To je kod mnogih uspelo. Tako da mnogi Vlasi danas zaista veruju u ovu izmišljotinu, i ne razmišlaju puno o tome zašto to da Vlasi nisu Rumuni tvrde jedino oni koji su bliski bezbedonosnim službama i Srpska pravoslavne crkva, dok ostali ne tvrde nista vec znaju da su Vlasi Rumuni. Pismo jasno objašnjava da je ovakva situacija izazvana lošim obrazovanjem koje ne podstiče logičko razmišljanje, već slepo verovanje autoritetima. Veliki broj Vlaha će vam reći da nisu Rumuni, ali neće znati reći kako im se zovu prababa ili pradeda…toliko o našem sistemu “znanja” koje se svodi na dobro naučene pesmice koje vlast želi da čuje. Rumunske pare u istočnoj Srbiji ne postoje, jer da postoje bilo bi kao u Mađarskim sredinama u Vojvodini, gde Mađarska ulaže milione evra u svoju manjinu i od toga prosperiraju svi, kao što se dešava u svakoj normalnoj zemlji u svetu gde je društvo demokratizovano, pa su pogranični regioni najrazvijeniji. Pismo i to objašnjava, da sprečavanje saradnje sa Rumunijom zapravo siromaši narod i omogućava vlastima lakše autokratsko vladanje. Koliko Vlaha iz istočne Srbije prati vesti na Rumunskom iz Rumunije kako bi se inforimsali šta se tamo dešava i upoređivali stanje stvari sa onim što nam serviraju domaći mediji, inače sv pod kontorlom SNS? Tema pisma je međutim zagađenje Peka koje je bez otpora u lokalnoj sredini upravo zahvaljujući tome što vlast uspeva da haosom koji pravi skrene pažnju, tako se ovde komentariše i osporavaju činjenice – da su Vlasi asimilovani Rumuni umesto da se bavimo suštinom – uništvanjem životne sredine.

  4. Poštovani Vaso. Moj pokojni otac je bio Vlah i kada su jednom prilikom došli da ga ubedjuju da je Rumun njegov odgovor je bio: Moji preci su Vkasi i ja ću tako da umrem niti smo bili Rumuni niti ću ja da budem. Dolazili su ljudi koji su primali dobar novac da ubedjuju Vkahe da se izjašnjavaju kao Rumuni. Ako imate iole časti priznaćete bar sebi zašto tvrdite da ste Rumun kad niste. Istorija Cam je veoma slaba strana.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker