POLJOPRIVREDNICI BLOKIRALI PUTEVE ŠIROM SRBIJE: Niko nije prihvatio poziv Ministarstva na razgovor

Udruženja poljoprivrednika, odnosno njihovi članovi, počeli su danas u 11 časova proteste u celoj Srbiji zbog lošeg položaja u kojem se nalaze.

Blokada puta Pančevo-Kovin/Foto: RFE/RL

Poljoprivrednici na sat vremena blokiraju saobraćajnice, a zatim pola sata saobraćaj bude omogućen.

Protest su organizovala četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Oni poručuju da nemaju nikakve političke motive, već da traže način za opstanak ove grane privrede.

Ministarstvo poljoprivrede je na razgovor danas u 11 sati pozvalo sve ratare koji smatraju da država i pored svega što je uradila za bolji položaj poljoprivrednika u ovoj godini, nije ispunila neku tačku Sporazuma potpisanog u maju sa sedam poljoprivrednih udruženja i dodalo da „oni koji bi da pomoć i pored otovorenog poziva na razgovor traže na ulici, nisu zainteresovani za opštu dobrobit poljoprivrede, već su politički motivisani“.

– Ministarstvo na čelu sa ministarkom Jelenom Tanasković osuđuje svaku vrstu političkih manipulacija u oblasti poljoprivrede i apeluje na sve vredne i dobronamerne poljoprivrednike da ne podležu jeftinim političkim trikovima – , navodi se u saopštenju.

Poljoprivrednici iz Udruženja “Stig” na protest će izaći u utorak 14. novembra, potvrdio je predsednik ovog udruženja, Nedeljko Savić.

– Traktorima ćemo izaći ovog puta kod kafane Kum na magistralnom putu za Veliko Gradište – , kratko je naveo Savić.

Kako dodaje, blokada saobraćaja zavisiće od dešavanja na protestima u drugim delovima zemlje, tako da će tokom sutrašnjeg dana i biti donete odluke o blokadi.

Ovo udruženje nije dobilo poziv Ministarstva poljoprivrede da se danas u Beogradu razgovara o poboljšanju položaja poljoprivrednika.

Zahtevi poljoprivrednika su, između ostalog, subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju od 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta, premija za mleko 19 dinara po litri, subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti, brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede pozvalo paore na razgovor, niko od njih nije prihvatio poziv Ministarstva.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker