DANI ALASA: Održane 56. Alaske večeri u Velikom Gradištu (VIDEO)

Ove godine tokom dvodnevnog trajanja Alaskih večeri, u Velikom Gradištu organizovana su mnogobrojna ribolovačka i druga takmičenja. Svoje takmičarsko znanje demonstrirali su najmlađi sportski ribolovci, ali i profesionalni Alasi, koji su se punih 5 časova nadmudrivali sa rekom u lovu na soma.

Foto: TOVG

Najmlađi ribolovci, budućnost profesionalnog ribolova Velikog Gradišta, uz vesele poklike podigli su zastavu Alaskih večeri i time označili početak dvodnevnog slavlja.

U dobro poznatom ambijentu cveća i zelenila, u Gradištanskom parku, tik uz Dunav, 120 kulinara iz čitave Srbije pripremili su čuvene Alaske riblje čorbe. Za velike meraklije, ali i sve druge koji uživaju u ribljim specijalitetima, vrhunsku riblju čorbu kao i girice posetioci su imali priliku da besplatno degustiraju u petak, 22.jula.

Kada je u pitanju muzičko zabavni program, u petak se za dobro raspoloženje svih posetilaca pobrinula Bilja Krstić i Bistrik orkestar, a pre koncerta, pozdravni govor održao je predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac i time otvorio 56. Alaske večeri.

U subotu uveče, nakon dodele nagrada najuspešnijim učesnicima u svim kategorijama, što ujedno predstavlja zatvaranje takmičarskog dela programa Alaskih večeri, na hiljade gledalaca, uzelo je učešće u velikom narodnom veselju uz Miu Borisavljević.

Život Alasa, simbol povezanosti velike moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njenu snagu, lepotu i bogatstvo, odvajkada je budio inspiraciju i duboko poštovanje običnog čoveka. Uz riblje specijalitete i veselo raspoloženje, alasi su dva dana slavili svoj praznik. Ovo je vreme kada Gradište živi posebnim životom, a čitav grad i okolina odišu jedinstvenim veseljem.

Na Dunavu, 22. jula, prvi su startovali ribolovci do 16. godina starosti. Oni su demonstrirali svoje umeće u ulovu ribe na plovak. Najuspešniji su bili: Vuk Pantić iz Velikog Gradišta sa osvojenim trećim mestom i ulovom od 1.400 grama, Nikola Jovanović iz Velikog Gradišta sa osvojenim drugim mestom i ulovom od ukupno 1.440 grama i Pavle Krstić iz Požarevca sa osvojenim prvim mestom i ulovom od 2.140 grama.

Foto: TOVG

U četvrtak 21.jula u 19 časova počeo je lov na šarana, takmičenje koje se održalo na ribolovačkim terenima Terahum DOO, a završeno je u 7 časova, u subotu 23. jula. Za 36 sati takmičenja ulovljeno je 114 šarana ukupne težine 467 kilograma i 129 grama. Treće mesto osvojila je ekipa „Carp Tim Carelia“ iz Kumana, sa ulovom od 65 kg i 680 grama. Drugo mesto pripalo je ekipi „ Carp Tim Biskuplje“ iz Biskuplja, sa ulovom od 74kg i 020g. Šampion u lovu na šarana ove godine bila je ekipa „Carp Tim Vasić I drugari“ iz Velikog Gradišta, sa ulovom od 100 kilograma i 560 grama. Najveći upecani šaran bio je težine 8kg i 400g, a ulovila ga je ekipa „Carp Tim Zelja“ iz Kamijeva.

Subotnje jutro počelo je burno – u 6 časova Alasi su u čamcima isplovili na Dunav i krenuli u nadmudrivanje sa rekom u lovu na soma. Ovo takmičenje odigravalo se nekoliko časova na Dunavu. Ovogodišnja gradištanska bućka bila je memorijalnog karaktera. Organizovana je u čast našeg velikog prijatelja i vrednog alasa, Ivana Pavlovića, koji nas je, nažalost, napustio prošle godine. Pobednicima je, pored nagrada u vidu vaučera, kao specijalna nagrada bile uručene i bućke od strane Desanke Nikolić, sestre Ivana Pavlovića, u znak sećanja na nezaboravnog člana gradištanskog alaskog društva.

Foto: TOVG

Treće mesto osvojio je tandem Paunović Petar i Dinić Vladislav, a njihov ulov bio je 25 kilograma i 050 grama. Drugo mesto osvojili su Okić Ivan i Zdravković Stanko, a oni su ulovili somovinu u ukupnoj težini od 29 kilograma i 600 grama. Prvo mesto osvojio je tandem Dokić Milivoje i Dokić Filip, sa ukupnom težinom ulova od 43 kilograma i 250 grama. Takođe, uručena je i nagrada i najmlađem takmičaru Lazaru Petroviću.

Centralni deo manifestacije je takmičenje u pripremanju najbolje riblje čorbe. Ovogodišnje takmičenje okupilo je veliki broj kandidata iz našeg divnog grada, ali i gradova širom Srbije – Beograda, Vršca, Požarevca, Jagodine, Kostolca i Kragujevca.

Takmičenje je završeno u 17 časova, a žiri sastavljen od eminentnih poznavalaca ribljih specijaliteta, u sastavu: Okić Ivan, Stefan Stefanović i predsednik žirija – Darko Tadić; ocenjivao je ukus, izgled, boju, gustinu i zaljućenost čorbi. Nije bilo mesta nikakvoj sumnji kada su se u dijagnozi složili vrhunaski specijalisti, pa nam kao eliksir za dug život prepuručili najbolju riblju čorbu.

Treće mesto osvojio je Nenad Zdravković iz Beograda. Za one koji provode odmor i uživaju u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru žiri je preporučio riblju čorbu Zorana Mitrovića iz Batočine koja je osvojila drugo mesto. Ipak, za vrhunske meraklije, ali i sve druge koji uživaju u ribljim specijalitetima, žiri je rekao da je šampion u spravljanju riblje čorbe Miroslav Vidak iz Velikog Gradišta.

Proglašenje pobednika označilo je kraj takmičarskog dela programa i početak velikog narodnog veselja. Veliki koncert Mie Borisavljević zagrejao je atmosferu i oduševio publiku, a u opšte narodnom veselju uživali su i učesnici manifestacije, pobednici, ali i oni koji su imali manje sreće.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker