DANAS U 5 DO 12: Protest Vojske Srbije i policije ispred zgrade Predsedništva Srbije (FOTO/VIDEO)

Hiljade pripadnika Vojnog sindikata Srbije okupilo se ispred Ministarstva odbrane u Beogradu, gde su uz podršku policijskog sindikata održali protest za poboljšanje socijalnog položaja vojnika.

protest-vojske-srbije

Protestu na platou Ministarstva odbrane, koji će posle šetnje učesnika biti završen ispred zgrade Predsedništva Srbije, pored pripadnika Vojske pridružiće se zaposleni u policiji, članovi Policijskog sindikata Srbije, predstavnici Sindikata pravosuđa i Udruženja vojnih penzionera.

Protest će biti održan, jer kako je predsednik sindikata Novica Antić naveo sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem nije postignut dogovor o zahtevu za utvrđivanjem nove osnovice za obračun plata.

“Nije ispunjen naš prvi zahtev da se utvrdi nova osnovica za obračun plata. Ministar kaže da nema novca i da plate ne mogu biti više od obećanih pet odsto. To je nešto na šta sindikat ne može da pristane. Nama su plate praktično smanjene 25 odsto”, rekao je Antić.

vojska-policija-protest-stefan-stojanovic-26

Vojni sindikat Srbije napisao je i protokol u slučaju da dođe do nereda na protestnom skupu.

– Ukoliko bilo ko od učesnika primeti pripremanje napada na učesnike skupa ili nameru da se izazove bilo kakav incident ili neredi, dužni su da o tome odmah obaveste redare. Ukoliko dođe do izbijanja nereda na skupu, svi članovi Vojnog sindikata Srbije dužni su da se ponašanju u duhu vojničke profesije, kodeksa časti pripadnika Vojske Srbije i preduzmu mere da se nered spreči, a izazivači liše slobode i predaju u nadležnost policiji, stoji u odluci Vojnog sindikata.

red1

Kako javlja naš reporter, na protestu je nekoliko hiljade ljudi, a vijore se sindikalne zastave iz Jagodine, Požarevca, Šapca, Lađevaca, Leskovca…

vojska-policija-protest-stefan-stojanovic-21

Protest je počeo tačno na vreme intoniranjem himne Srbije.

– Ministarstvo odbrane nije prihvatilo naše minimalne zahteve. Rekli su da ne delimo sudbinu naroda, a danas je veliki broj građana sa nama. Borimo se za egzistenciju – kazao je Antić na protestu.

On je ranije kazao da sindikat nije zadovoljan povišicom plata od pet odsto.

– Nije ispunjen naš prvi zahtev da se utvrdi nova osnovica za obračun plata. Ministar kaže da nema novca i da plate ne mogu biti više od obećanih pet odsto. To je nešto na šta sindikat ne može da pristane. Nama su plate praktično smanjene 25 odsto – rekao je Antić najavljujući prostest.

Učesnici su krenuli u šetnju Ulicom kneza Miloša, potom i Kralja Milana gde su se zaustavili ispred Predsedništva. U zgradu je ušao Novica Antić kako bi predao zahteve sindikalaca.

vojska-policija-protest-stefan-stojanovic-36

Saobaćaj nije zaustavljen pošto se kolona kretala trotoarom, sve je proteklo mirno, a kako je Antić procenio, na protestu je bilo oko 3.000 ljudi.

protest-vojske-srbije-1

Povodom zahteva Vojnog sindikata Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da ostaje pri stavovima i tvrdnjama da neće biti otpuštanja zaposlenih, a da će početkom 2017. godine svim zaposlenima plate biti povećane pet odsto. Ministarstvo je navelo i da će se novi pravilnik o platama primenjivati od 1. januara 2018. godine, te da ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim pitanjima i problemima kojima je cilj poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker