ORDŽANA PASULJIJADA: Uz olujno nevreme, krčkao se po 12. put pasulj “Gradištanac” made in Kina! (FOTO/VIDEO)

Dvanaesti put po redu, tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada okupila je u Velikom Gradištu veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće u najukusnijoj manifestaciji.

Gradištanac je ove godine u otežanim uslovima, skuvan sa mnogo više entuziazma i upornosti. U 15 časova startovalo je 135 kotlića a u 18 i 30 kuvanje su završili samo 40 najhrabrijih.

Pasuljijada je počela u 9 časova kada je žiri izabrao najlepšu baštu i najcvetniji balkon grada. Akcija biranja najlepše bašte i najcvetnijeg balkona traje još od aprila, i sastavni je deo akcije uređenja grada. Komisija je obilazila cvetna dvorišta građana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su izložene u gradskom parku na velikim panoima.

Foto: TOVG

U ovu aktivnost, svake godine uključuje se sve veći broj građana, koji se motivišu ne samo na uređenje svojih dvorišta, već i na sređivanje malih zelenih površina u okviru svojih zgrada i malih skverova.

U konkurenciji mnoštva lepih bašti i balkona, suočen sa mnogim dilemama, žiri je za najbolju proglasio baštu Stanković Zorana, drugo mesto pripalo je Petrović Ljiljani, a treće mesto osvojila je Slobodanka Milovanović.
Najlepši balkon ove godine imala je Jovanović Branka, a drugo mesto pripalo je Živković Slavici. Ove godine je bila dodeljena i nagrada za najcvetniji balkon koju je dobio Simić Vlastimir. Nagrade za najlepše bašte i balkon obezbedila je grnčarija Pavlović iz Češljeve Bare.

Foto: TOVG

U gradskom parku, u 15 časova, komesar takmičenja dao je znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca, koji je sve manje made in Gradište, a sve češće potiče iz Kine, Kirgistana, Kanade, Argentine, Moldavije, Etiopije, Uzbekistana, Tanzanije… Turistička organizacija obezbedila je drva za vatru, kuvao se čist uvezeni Gradištanac, u predhodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo je bilo na umešnosti kuvara. Nekoliko časova ranije, učesnici su sređivali svoje štandove, koje je svaka ekipa brižno uređivala, najbolje što ume.

Štandovi su bili u etno stilu, a jedna od nagrada dodeljuje se za najuređeniju kuhinju. Pri odlučivanju žiri je odabrao štandove ekipa „Lovačka sekcija Makce, Udruženje žena Topolovčanke i ekipa folklora iz Velikog Gradišta“.
Ekipe su brižljivo smišljale jedinstvena, šaljiva imena a nagrađen je i najoriginalniji naziv. Pobedila je ekipa sa nazivom „Pet kobasica sa jajima“.

U isto vreme, u gradskom parku, krčkao se i pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali, jer su ovaj pasulj degustirali besplatno. Pasulj za narod kuvala je vojska Srbije – Garnizon iz Požarevca.

Foto: TOVG

Dok se pasulj krčkao, oko kotlića je vladala vesela atmosfera. Međutim prvi nalet olujnog nevrema prekinulo je Pasuljijadu u 16 časova. Kada je velika količina kiše uz jaku grmljavinu uzburkalo usijanu atmosferu na stazi gde se krčkao pasulj. Učesnici su zaklon potražili u obližnjim kafanama, ili ispod šatora vojske a na stazi je ostao jedan takmičar, koji je sve vreme dok je trajalo nevreme kuvao svoj pasulj i u potpunom miru posmatrao ljude koji su gasili vatre i bežali od kiše. Ovaj čovek je dobio nagradu za najhrabrijeg učesnika Pasuljijade, a TO Veliko Gradište ga pozivamo da dođe kod njih radi uručenja nagrade za najhrabrijeg kulinara.

Po završetku oluje, koja je trajala oko pola sata, četrdeset učesnika vratilo se na stazu, raspalilo ponovo vatre i nastavilo kuvanje pasulja. Takmičenje je nastavljeno, a takmičari sa još više žara i energije nastavili svoje nadmetanje. U 17 časova, vojska Srbije – Garnizon iz Požarevca podelio je 500 porcija vojničkog pasulja okupljenim posetiocima, koji su degustirali i veselo tražili suvu klupicu da na miru pojedu najpoznatiji vojnički specijalitet. Vojsci je u podeli pasulja pomoglo Udruženje žena Topolovčanke.

Foto: TOVG

Bikica Kikica iscrtavala je lica dece od 17 do 18:30 časova, a veseli mališani, i pored malo hladnijeg vremena strpljivo su stajali u redu kako bi dobili svoju šarenu masku.

U 18:30 časova kapiteni ekipa dali su volonterima uzorak u pripremljenim činijama, a uzorci su pokupljeni 2 minuta pred drugo olujno nevreme. Žiri je ocenjivao izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Kako kiša nije stala cele noći, proglašenje pobednika odigravalo se u sportskoj hali pre koncerta grupe Legende. Treće mesto osvojio je Dragan Tišanović, drugo mesto bila je ekipa kojom je rukovodio Slavoljub Prvulović a najuspešniji ove godine bio je kulinar iz Kučeva, Pešinović Dragan.

Foto: TOVG

Nagrađeni u svim kategorijama nagrade mogu preuzeti u prostorijama TO Veliko Gradište.

Veliki koncert grupe Legende, oduševio je sve prisutne. Koncert je prigodnim govorom otvorio Saša Živković, zamenik predsednika skupštine. Puna dva sata ređali su se najveći hitovi grupe, koja je svojim kvalitetom traje već 40 godina. Koncert je počeo pesmom „Ne veruj“ dok je publika veselo igrala i pevala, a najveće oduševljenje svakako su izazvale pesme „Stižu i četrdesete“ kao i „Tamburaši“ pesma kojom je koncer završen u velikom stilu.

Foto: TOVG

Ove godine na manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo.

TPKNEWS/TOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker