PALA ODLUKA! Dačić večeras raspisuje referendum o promeni Ustava Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisaće večeras referendum o promeni Ustava Srbije.

Foto: Tanjug

Dačić će referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava raspisati nakon završeta posebne sednice parlamenta, večeras u 18.45, najavljeno je iz Skupštine Srbije.

Dačić je ranije izjavio danas da bi referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa trebalo da bude održan 16. januara.

Dačić je kazao da do tada treba da se usvoje amandmani, navodeći da bi tekst trebalo da se nađe na sednici parlamenta 30. novembra.

U parlamentu je u toku objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, čije usvajanje će omogućiti promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Ministarka pravde Maja Popović izrazila je očekivanje da će danas parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promene Ustava, a o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Navela je da čvrsto veruje da će poslanici dvotrećinskom većinom usvoji akt o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, što je, kaže, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napretka Srbije u procesu evrointegracija

Popović je podsetila na razloge za promenu Ustava, koje imaju za cilj između ostalog povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker