ALARMANTNO UPOZORENJE: Nema ko da leči pacijente, 152 medicinara požarevačke bolnice van stroja!

Iz Opšte bolnice u Požarevcu stiže upozoravajuće saopštenje koje potpisuje direktor Danko Nikolić kao i svi zapolseni u ovoj ustanovi.

Foto: Screenshot N1

Trenutnu sitauaciju karakterišu kao najtežu od početka epidemije a, ukoliko se pritisak na bolnicu ne smanji, građane neće imati ko da leči.

Naime, u kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 187 pacijenata sa simptomima koronavirusa, od kojih je osam iz drugih sredina, a ostali su iz Braničevskog okruga. Infekcija je potvrđena kod više od 100 pacijenata. U bolnici trenutno nema slobodnih kiseoničkih mesta ni respiratora, saopšteno je danas iz Opšte bolnice Požarevac.

Kako je saopšteno, pritisak na bolnicu rapidno raste. Tokom jučerašnjeg dana bilo je 16 prijema, dok je tokom vikenda taj broj bio daleko veći.

Na respiratoru je trenutno 7 pacijenata, dok je 10 na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Dodatni kiseonik prima oko 90 pacijenata što je trenutni bolnički maksimum. Кlinička slika je vrlo teška i pacijenti koji dolaze u bolnicu, dolaze već u vrlo teškom stanju.

Tokom jučerašnjeg dana preminula su tri pacijenta starosti od 56 do 58 godina, kod kojih je koronavirus bio potvrđen. Prosek godina pacijenata koji se trenutno leče je između 30 i 80.

Trenutno je infekcija potvrđena kod 38 zaposlenih u Opštoj bolnici Požarevac, od kojih je troje na bolničkom lečenju.

Kapaciteti bolnice su popunjeni, a zbog teškog stanja pacijenata iz bolnice kažu da su onemogućeni da pacijente otpuštaju, pa je samim tim ograničen i prijem. Kako navode, trenutno su u situaciji da hospitalizuju samo pacijente sa najtežom kliničkom slikom.

Pored 38 zaposlenih kod kojih je infekcija potvrđena, veliki broj lekara i medicinskih sestara nalazi se u kućnoj izolaciji čekajući kontrolne testove.

Trenutno zbog bolesti ili kontakata sa obolelima ne radi 30 lekara, 105 medicinskih sestara i tehničara i 17 nemedicinskih radnika. Ukupno 152 zaposlena su van stroja.

Preostalo osoblje je na ivici snage i ulažu ogroman napor i trud da situaciju drže pod kontrolom, a kako dodaju situacija u bolnici je najteža od početka epidemije.

Iz ove ustanove mole građane da pokušaju da razumeju situaciju u kojoj se nalazi bolnica, ali i zdravstveni sistem uopšte, kao i da budu maksimalno oprezni prema svom i zdravlju i životu svojih bližnjih. Radnicima u zdravstvu je sada najpotrebnije razumevanje i pomoć sugrađana, a jedino se može pomoći poštovanjem mera i odgovornim ponašanjem. U suprotnom, situacija će izmaći kontroli i svi ćemo biti u problemu.

– Usporimo i zaustavimo cirkulaciju virusa u našoj sredini. Svi zajedno. Smanjite kontakte, izbegavajte slavlja, nosite maske – , navodi se u saopštenju Opšte bolnice Požarevac.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker