PUTIN ZAVRNUO SLAVINU: Francuska više ne dobija ruski gas, manje gasa i za Italiju i Slovačku

Isporuke gasa u Francusku su obustavljene, prenosi RIA Novosti, a ovu vest prenosi i agencija Frans pres pozivajući se na saopštenje francuske kompanije za transport gasa GRTGaz.

Foto: Tanjug/AP

– Francuska više ne prima ruski gas iz gasovoda. Tokovi gasa između Francuske i Nemačke preko Oberghajlbaha su prekinuti zbog smanjenih isporuka iz Rusije, navodi se.

Trenutno su isporuke gasa obustavljene Bugarskoj i Češkoj, prenose Novosti.

Gasprom je u utorak saopštio da je morao da smanji isporuke prirodnog gasa preko gasovoda Severni tok zbog neblagovremenog vraćanja pumpnih jedinica sa redovnog održavavanja u nemačkom Simensu i identifikovanih kvarova na motorima.

Ranije je Evropska komisija predložila poseban plan za Evropsku uniju čiji je cilj postepeno smanjenje zavisnosti od ruskih snabdevanja energentima. Plan predviđa preorijentaciju na alternativne snabdevače, povećanje udela obnovljive energije i režim štednje.

ISPORUKE GASA ITALIJI I SLOVAČKOJ DANAS PREPOLOVLJENE

Isporuke ruskog gasa Italiji i Slovačkoj danas su prepolovljene, objavile su u odvojenim saopštenjima glavne energetske kompanije u tim zemljama.

Italijanski Eni je naveo da je dobio obaveštenje od Gasproma da će danas dobiti polovinu od tražene količine gasa, prenosi agencija Tass.

– Na Enijev zahtev za gasom u količini od oko 63 miliona kubnih metara Gasprom je odgovorio da će biti isporučeno samo 50 odsto od tražene količine – , navodi se u saopštenju italijanske kompanije i dodaje da je ta količina isporuka gotovo nepromenjena u odnosu na prethodni dan.

U međuvremenu, generalni direktor slovačke energetske kompanije SPP, Ričard Prokipčak, saopštio je da ih je Gasprom obavestio da će njegove isporuke gasa biti u petak prepolovljene.

– Smanjenje isporuka za polovinu nam u ovom trenutku ne pravi štetu. Radimo sa realnim rizikom da one budu potpuno prekinute – , rekao je Prokipčak za slovački medij Denik N., prenosi Rojters.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker