ZVANIČNO POTVRĐENO! Žena iz Nabrđa kod Požarevca zaražena virusom Zapadnog Nila

U Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana je žena (46) iz Nabrđa kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila, a koji se prenosi sa komaraca na čoveka. Ona je u dobrom opštem stanju i čeka se potvrda prisustva virusa i u drugom uzorku uzetom od iste osobe, objavljeno je na sajtu grada Požarevca.

Tim povodom, kao i na osnovu informacije o identifikovanju prisustva virusa u jedinkama komaraca na području Nabrđa, Štab za vanredne situacije Grada Požarevca doneo je zaključak o preduzimanju mera na suzbijanju komaraca na teritoriji Grada Požarevca.

Večeras će biti sprovedena dezinsekcija na području Nabrđa, dok će u narednim danima tretman biti izvršen i na području čitave teritorije Grada Požarevca.

Zaraženih komaraca, kao što smo objavili, pored Požarevca ima i u Pančevu i Beogradu, a kako naši dobro upućeni izvori navode, zaraženih krvopija ima i u Velikom Gradištu i Golupcu.

Komarci koji u sebi imaju virus Zapadnog Nila registrovani su još u junu mesecu.

Inače, virus Zapadnog Nila prisutan je u Srbiji od 2012. godine i u 90 odsto slučajeva prolazi bez simptoma i znakova bolesti. Zaraženi komarci isključivo virus prenose na potomke i na čoveka, a prenos virusa između dve osobe nije moguć kontaktom.

Zato Institut „Batut” građanima preporučuje da koriste sprejeve protiv komaraca na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nose odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje i komotnu, kao i da izbegavaju boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru. Preporuka je i da se koriste zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, ako je moguće, treba boraviti u klimatizovanim prostorima, izbegavati područja sa velikim brojem insekata, poput šuma i močvara.

Takođe, trebalo bi najmanje jednom nedeljno isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki, te ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker