NEDELJA PONOSA: Više od 20 hiljada turista LGBTI+ zajednice dolazi u Beograd na prvi EuroPride u jugoistočnoj Evropi

Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu, a beogradska Parada ponosa ove godine nosiće titulu evropske.

Foto: Ozan Kose

„Tokom tih dana, cela Evropa gledaće u Srbiju, koja će imati priliku da pokaže novo lice – solidarno, tolerantno i slobodno. Dvadeset i jednu godinu nakon prvog Prajda koji je organizovan u Beogradu i slika nasilja nad učesnicima koje su obišle svet, vreme je da se pošalje drugačija poruka. Ovaj grad je za to spreman i zato kažemo, vreme je za Beograd, za solidarnost, za ravnopravnost. Vreme je za EuroPride“, rekao je Goran Miletić, koordinator EuroPride-a 2022 prenosi Nova ekonomija.

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović poručio je i da EuroPride predstavlja ogroman korak za LGBTI+ zajednicu u čitavom regionu i daje novu snagu njihovoj višedecenijskoj borbi za bolje i slobodnije društvo na Zapadnom Balkanu.

„Ovaj događaj je i pokušaj LGBTI+ zajednice da dobije solidarnost svih građana i građanki, ne samo Srbije, već i Evrope u borbi za ravnopravnost. Naša prestonica je dobila istorijsku priliku da bude prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će organizovati EuroPride, a procena je da će Beograd tokom Nedelje ponosa posetiti oko dvadeset hiljada ljudi“, rekao je Mihailović.

Dodao je i da će EuroPride, nakon pandemije korona virusa, Beograd vratiti na turističku mapu Evrope i da je za sve posetioce pripremljen bogat program koji se sastoji od koncerata, izložbi, predstava, radionica i drugih sadržaja.

Tokom Nedelje ponosa svi posetioci imaće priliku da uživaju i u pozorišnom Prajd festivalu koji će okupiti umetnike iz čitave Evrope. Jedna od predstava koju će moći da pogledaju biće i „Naš sin“, reditelja Patrika Lazića.

„Program festivala sastoji se od šest predstava i pet pratećih programa, od čega su četiri gostujuće predstave iz Holandije, Poljske, Francuske i Švajcarske, a dve su Hartefaktove produkcije koje nastaju u Beogradu sa autorima iz regiona. Ove smo godine naglasak stavili na lični autorski pristup, odnosno kritičko preispitivanje naših uloga, uloga naših porodica i perspektive solidarnosti“, rekao je Lazić.

Pored pozorišnog festivala, ključni deo programa EuroPride-a biće konferencija o ljudskim pravima, koja će trajati četiri dana i biće smeštena u Domu omladine, koji će tokom Nedelje ponosa služiti kao Prajd haus. Konferencija će okupiti evropske i domaće donosioce odluka, aktiviste i javne ličnosti koje su svojim zalaganjem doprinele boljem položaju LGBTI+ zajednice. Beograd će posetiti evropski poslanici, predstavnici Saveta Evrope, kao i evropska komesarka za ravnopravnost.

Nedelju ponosa i EuroPride obeležiće i velika evropska Povorka ponosa, koja je zakazana za 17. septembar. Povorka će proći centralnim beogradskim ulicama i podsetiti na zahteve koje LGBTI+ zajednica u Srbiji i regionu ima već pet godina.

Koncertni program zakazan je za 16. i 17. septembar, a pored domaćih izvođača nastupiće i poznata evropska imena.

U organizaciji EuroPride-a u Beogradu učestvovaće i više stotina volontera iz Srbije i čitave Evrope, a manifestaciju su do sada podržale kompanije Coca-Cola, Medtronik, Ikea i Coing, kao i brojne ambasade.

(Tpknews.com/Nova ekonomija)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker