BILANS POŽAREVAČKE BOLNICE: Na lekarske intervencije čeka više od 900 pacijenata, liste čekanja “otišle u nedogled”

Liste čekanja za hirurške zahvate u požarevačkoj Opštoj bolnici sadrže imena 939 pacijenata – za oko 270 više nego pre dve godine, kada je u zemlji uvedeno vanredno stanje zbog pandemije.

Najduži spisak se odnosi na ugradnju proteze za koleno, na šta čeka 369 pacijenata, od kojih najstariji ima čak 90 godina, a 18. januara 2021. operacija mu je zakazana za 11. jun ove godine!

Druga po brojnosti je lista za ugradnju veštačkog kuka, na koju čeka ukupno 319 pacijenata.

Ovaj zahvat se obavlja ugradnjom bescementne, cementne i hibridne proteze, a najduži period čekanja, za ukupno 170 zakazanih, odnosi se na onu hibridnu, jer do operacije treba da prođe čak 36 meseci. Tako je prvom na listi, još 13. maja 2019, zahvat bio zakazan za 12. april ove godine. Na listi za bescementnu protezu su 124, a za cementnu 25 pacijenata, koji na red dolaze posle čak 32 meseca…

Više od 250 pacijenata sa područja Braničevskog okruga trebalo bi da operiše kataraktu, uz ugradnju rigidnog sočiva. Najmlađi među njima ima 40, najstariji 88 godina, a svi sa spiska čekaju oko godinu i po dana.

Inače, po podacima RFZO, trenutno se na listama čekanja u Srbiji nalazi 56.581 pacijent, za ukupno 26 intervencija. Najviše njih – 17.988 – čeka na ugradnju proteze kolena, a slede ugradnja veštačkog kuka 12.978, te operacija katarakte 10.302 pacijenata.

Oni koji ne bi da dugo čekaju na operaciju katarakte, to i ne moraju, jer država finansira takve zahvate kod pojedinih privatnika. Međutim, takve mogućnosti nema za ugradnju veštačkog kuka i proteze za koleno, pa su pacijenti koji ne mogu da plate operaciju kod privatnika primorani da čekaju.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker