NIČE DEPONIJA KOD KLIČEVCA: Požarevački odbornici usvojili odluku o lokaciji za gradnju regionalnog centra

Za lokaciju regionalnog centra za upravljanje otpadom, koji treba da se izgradi na području grada Požarevca, definitivno je određen atar naselja Kličevac.

Foto: Screenshot/Facebook

Oko toga više nema rasprava, jer su odbornici Skupštine grada usvojili odluku o izradi druge izmene i dopune Prostornog plana grada Požarevca, u delu koji se odnosi na određivanje lokacije za gradnju.

Donošenjem takve odluke, stekli su se preduslovi za dalju plansku razradu lokacije, a na osnovu Programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine.

Za navedenu odluku glasali su svi odbornici, sem troje opozicionih. Slobodan Vasić, šef Odborničke grupe “Dosta je bilo – RIIS Istok”, istakao je da se odbornici koji glasaju za ovu odluku, time odriču plodnog stiškog zemljišta koje su stekli njihovi dedovi.

– Odlučili ste da devastirate 40 hektara plodne stiške zemlje. Malo nam je što su je devastirali rudnici, sada mi nastavljamo sa raznim ekološkim deponijama – rekao je Vasić.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović izjavio je da je zemljište za deponiju, površine 35 hektara, poklon od države i da ono ne predstavlja ni “pola posto” ukupnog plodnog zemljišta na teritoriji grada.

Zbog usvajanja odluke o izradi izmene i dopune Prostornog plana, u Kličevcu je održan sastanak Saveta Mesne zajednice, na kojem je odlučeno da će se oni i dalje protiviti takvom projektu, jer smatraju da će deponija zagaditi njive i podzemne vode. O narednim aktivnostima kojima će pokušati da spreče gradnju deponije u svom ataru, odlučiće naknadno.

PRIVREMENE DOZVOLE

Za odlaganje otpada, grad Požarevac i dalje koristi deponiju “Jeremijino polje”, koja godinama radi samo uz privremene dozvole. Posle gradnje regionalne deponije, ova gradska trebalo bi da se zatvori, sanira i rekultiviše, uz ulaganje od oko 60 miliona dinara.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Zašto su žitelji Kličevca pristali na to. Pa sami sebi i svojoj deci su potpisali smrtnu presudu. Da li su svesni šta znači udisati smrad sa deponije a tek kada se ona zapali.? Da li je narod u Srbiji zahvatilo kolektivno ludilo pa na ništa više ne reaguju već poput zombija aminuju svakakve sulude ideje ove nakaradne vlasti?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker