ZLATNO DOBA JE PROŠLO: Što smo živeli lepo, živeli smo, kreće ledeno doba gore od 90-tih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obradovao je naciju novim prognozama o Srbiju i svetu. Nema više slatkih obećanja, nema dve do tri godine i bićemo prvaci sveta u životnom standardu, nema strpite se građani samo još malo, ali samo još malo i ekonomski tigar svečano ulazi u zlatno doba…

Screenshot

Zlatno doba je prošlo, samo nas još niko zvanično nije o tome obavestio. Prvi to pokušava dragi nam predsednik, ali mu je teško da to prevali preko svojih čuvenih usana.

Srećom, narodu duhovitost pravi membranu od crnih vesti i prognoza, pa se na mrežama mogu pročitati genijalni izlivi našeg prepoznatljivog humora.

TUĐA MUKA SVRAB NE ČEŠE

Dosta smo se tešili time da će Evropljani konačno dočekati ono što smo mi prošli devedesetih. Tuđa muka svrab ne češe, remastirana je verzija one stare narodne „tuđa ruka svrab ne češe“.

S obzirom da tuđa muka taj naš konstantan svrab, taj osip siromaštva ne može da izleči, mi se sada, po rečima srpskog Nostradamusa, spremamo za „period teži i od onog iz devedesetih“.

– Ostaje pitanje gde ćemo mi Srbi, šta ćemo sa sobom. Hoćemo li uspeti da sačuvamo i levu i desnu obalu Dunava za sebe i svoj narod, a ne za nekog drugog. To treba da nam bude najvažnija stvar i da sa tim zavetom i amanetom gledamo u budućnost – rekao je Aleksandar Vučić uz nedvosmislen zaključak.

“Strah me je veći nego ikada od onoga što se pred Srbijom nalazi.”

VLADA STRAH I KRAJ ZLATNOG DOBA

Gotovo je sa prosperitetom i zlatnim standardom. Umesto „happy“ obećanja o svetlijoj budućnosti, očekuju nas „Aktuelnosti“ i život u ružičastom mraku u kojem vladaju strah, panika i sva moguća mentalna oboljenja.

Kratak je put od prosperiteta do propasti, možda to bude najvažnija lekcija koju ćemo izučavati prilikom sumiranja naprednjačke pustoši kada nas jednom udostoje i siđu sa vlasti.

Zlatno je prošlo, spremite se za ledeno doba. Uspeli smo u vremenima kada je električna energija ključan resurs da dovedemo EPS u tužnu situaciju koja zahteva dodatni uvoz struje, umesto da smo vodili računa o svojoj imovini i bili spremni da tu struju mi izvozimo po ogromnim cenama koje su sada na snazi.

To je to domaćinsko ponašanje kojim se hvali predsednik Srbije, a onda na mestu direktora EPS-a godinama neguje ono nešto što pod pojedinim uglom gledanja može asocirati na čoveka. To nešto je EPS zajedno sa Zoranom Mihajlović doveo do naše sramote da u 21. veku, Srbija bez bombardovanja, rata na svojoj teritoriji i hiperinflacije strahuje da će ponovo morati kroz restrikcije.

Istorija se ponavlja, kažu, kolo sreće se okreće, takođe blebeću, ali nama se taj točak malo previše izokretao. Toliko nam se greške ponavljaju da ove najave o povratku devedesetih nisu nagovestile ništa što već ne živimo.

Na vlasti su SPS i uznapredovali kadrovi nekada snažne Srpske radikalne stranke. Na televiziji su Kristijan Golubović, Šešelj i Vendi, a fali samo pokojni Minimaks da nam medijska puzla bude kompletirana.

NE DAJ BOŽE NIKOME TE DEVEDESETE

Kada predsednik države, jedina institucija izvršne vlasti sa ozvaničenim mandatom, izjavi da nas čeka gori period nego devedesetih, šta to može podrazumevati?

Rat, nestašice svega – od hrane do struje, eksploziju kriminala, šverc, smrt koja preovlađuje, proterivanja, kolone, suze i patnju. Ekonomski tigar oblači uniformu i ulazi u gardu nekog novog Arkana za vreme vlasti SPS-a i šifrovanog SRS-a kodnog imena SNS.

Demokratski smo izabrali ovakvu sudbinu i odlučno zaslepljeni idemo ka ambisu.

Pre nekoliko nedelja predsednik je govorio kako će nam biti najgore od 40-ih godina prošlog veka. Po najnovijim predviđanjima, sad smo već u devedesetim, a onda bi nakon te nesrećne ’99. po redu vožnje morao doći i neki novi, redizajnirani 5. oktobar koji neće predvoditi Velja Ilić, Nenad Čanak, Nebojša Čović i ostali traktorski jahači apokalipse.

Oni spadaju u isti korpus profiterskih ličnosti iz poslednje decenije XX veka iz koje nikada nismo ni izašli. Toliko smo se uživeli u te proklete vesele devedesete da nismo ni osetili to Vučićevo zlatno doba. Šteta, nije nam se dalo.

(Tpknews.com/K. Antonije)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Bili smo ekonomski tigar dok je vođa uzimao kredite i zaduživao zemlju, sad moraju ti krediti da se vrate. I još nešto, dok je narod ratovao devedesetih vođa je sređivao svoj stan koji je dobio od države. Iskreno se nadam da će mu sledeća adresa stanovanja biti u zabeli.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker