FORMIRANA ČETIRI PREDMETA: Oglasio se CSR iz Malog Crnića u vezi seksualnog zlostavljanja devojčice iz Toponice

U vezi sa slučajem jedanaestogodišnje devojčice iz sela Toponica kod Malog Crnića koja je trpela fizičko nasilje od svojih vršnjaka od početka školske godine, da bi sve kulminiralo 28. marta kada su na času fizičkog dečaci, prema prijavi roditelja policiji, pokušali da siluju devojčicu, Centar za socijalni rad je formirao četiri predmeta. Više javno tužilaštvo kvalifikovalo je to što se dogodilo devojčici na času fizičkog kao – silovanje.

Screenshot/N1

– Centar za socijalni rad Malo Crniće je po dobijanju obaveštenja o ovom slučaju započeo rad i postupa u skladu zakonskim normativima i standardima stručnog rada. CSR Malo Crniće formirao je četiri slučaja, za svakog korisnika pojedinačno i u toku su procene stanja, potreba i rizika za decu i porodicu. Održana je i konferencija slučaja uz zčešće predstavnika škole, policije, doma zdravlja i roditelja maloletne dece, a savetodavno se radi i sa žrtvom i njenim roditeljima – , naveli su iz Centra za socijalni rad.

Centar navodi i da su sva deca rođena 2012. godine i da pripadaju kategoriji kojoj se ne može izreći krivična sankcija, pa s tim u vezi Centar preduzima sledeće mere:

– Procena situacije, stanja, procene i potreba rizika deteta i porodice, sačinjavanje plana usluga uz participaciju deteta i roditelja (staratelja i hranitelja), realizacija savetodavnog rada, posredovanje kod drugih institucija zbog uključivanja deteta u odgovarajuće tretmane ili konferencija slučaja sa prisustvom svih relevantnih institucija radi iznalaženja rešenja koje je u najboljem interesu deteta – , navodi se u odgovoru Centra za socijalni rad.

Iz Centra ističu da ne mogu da komentarišu detalje slučaja u interesu o zaštiti interesa maloletnih lica.

Podsećamo, jedanaestogodišnja devojčica iz sela Toponica kod Malog Crnića trpela je fizičko nasilje od svojih vršnjaka od početka školske godine u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Toponici. Majka je slučaj prijavljivala školi, a odgovor je bio da su to „dečja posla“. A onda je sve kulminiralo 28. marta kada su na času fizičkog dečaci, prema prijavi roditelja policiji, pokušali da siluju devojčicu, odnosno skinuli joj garderobu, snimali je i potom pretili da će snimak pokazati drugima. Porodica devojčice tvrdi da je škola pokušala da zataška slučaj i neadekvatno reagovala. Dok se roditelji bore za pravdu, devojčica ne ide u školu, dok dečaci koji su prijavljeni za nasilje – pohađaju nastavu. Lekar je konstatovao da je dete imalo 28 povreda.

Više javno tužilaštvo kvalifikovalo to što se dogodilo 11-godišnjog učenici na času fizičkog kao silovanje. Dok porodica učenice tvrdi da je škola pokušala da slučaj zataška, uprava škole tvrdi da su postupili po važećem pravilniku.

– Maloletna lica ne mogu krivično da odgovaraju. Sve zavisi od Centra za socijalni rad, ukoliko bi se ustanovilo da su roditelji zapostavili roditeljsko pravo, eventualno bi moglo protiv roditelja da se pokrene krivični postupak. U ovoj situaciji, ono što je izvesno je da ću u ime porodice pokrenuti parnični postupak protiv roditelja maloletnih izvršilaca i protiv škole jer smatram da je imala ogromne propuste – , rekao je pravni zastupnik porodice Miodrag Tadić.

Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih navoda, postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Toponici kod Malog Crnića, zbog direktnog ugrožavanja zdravlja i bezbednosti jedanaestogodišnje devojčice koja već više meseci trpi nasilje vršnjaka, takođe učenika te škole.

Kako je saopšteno, zaštitnik je istovremeno pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Malo Crnjiće, Ministarstva prosvete, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova tražeći da se u roku od 15 dana instutuciji zaštitnika dostave izveštaji o aktivnostima preduzetim u ovom slučaju.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker