Zbog kriminogenih “dođoša” iz Crne Gore i sa Kosova, odustalo se od “Koridora Istok”

Već deceniju i po priča se o “Koridoru Istok”, koji bi trebalo da poveže Koridor 4 u Bugarskoj i naš Koridor 10, odnosno Požarevac i granični prelaz Mokranje kod Negotina.

Ideja o ovakvom poduhvatu postoji još iz 2006. godine. Održane su prezentacije u svim opštinama i gradovima istočne Srbije na kojima je predstavljen projekat i prednosti koje bi se dobile njegovom izgradnjom.

Izgradnjom auto-puta koji bi povezivao Požarevac i granični prelaz Mokranje kod Negotina do srpsko-rumunsko-bugarske tromeđe, dužine 138 km, koji bi iz Požarevca prolazio pored Kučeva, Majdanpeka i Bora, kao deo evropskog koridora “Jug” koji će spojiti Portugaliju i Crno more a dalje sa Atlanskim okeanom. Značaj ovog puta bio bi ogroman ne samo za istočnu Srbiju, već i za celu Evropu.

Predstavnici gradova Borskog i Braničevskog okruga potpuno su podržali ovaj projekat i napore da se on realizuje na najbrži, najekonomičniji i tehnološki najsavremeniji način.

„Ovaj koridor je izuzetno značajan za celu Republiku Srbiju, on može biti temelj ekonomskog, ekološkog, socijalnog i demografskog razvoja regiona.“

Mnoge je iznenadilo raspisivanje tendera JP “Putevi Srbije” za izradu Predhodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje brzih saobraćajnica Golubac–Donji Milanovac–Brza Palanka kao i Kladovo Negotin. Koridor trase brzih saobraćajnica povezaće brze saobraćajnice prvog B reda koja se prostire od petlje Požarevac na autoputu Beograd–Niš, preko Požarevca (zaobilaznica) do Brze Palanke kao i Kladova i Negotina.

Posle najave da će jedna trasa Šumadijskog koridora, odnosno jedan krak auto-puta “Vožd Karađorđe” od Aranđelovaca do Bora prolaziti preko Žagubice, svima je bilo jasno da se odustalo od trase autoputa iz pravca Požarevca koji će prolaziti kroz naseljena Kučevo-Majdanpek-Bor-Negotin-Mokranje a ujedno će povezivati susedne opštine Malo Crniće, Petrovac na Mlavi i Žagubicu.

Bilo bi sve ovo prihvatljivo da trase pomenutih auto-puteva ne prolaze kroz zaštićene zone Nacionalnih parkova prirode. Prva trasa polu auto-puta Golubac–Donji Milanovac–Brza Palanka, prolazi kroz Nacionalni park “Đerdap” koji je od strane Izvršnog odbora Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu-UNESCO proglašen za geopark.

Druga trasa kraka auto-puta “Vožd Karađorđe” od Aranđelovaca do Bora prolaziti preko Žagubice direktno kroz Nacionalni park “Kučaj-Beljanica”, najveći rezervoar pitke vode u Srbiji, imaju velike površine pod šumama u okviru kojih je nekoliko prašumskih rezervata, tri stroga prirodna rezervata, oko 150 speleoloških objekata, 12 spomenika prirode.

Odgovor na ova pitanja moraju dati nosioci najviših funkcija u opštinama i gradovima istočne Srbije. Da li se iza ovoga krije namera da istočna Srbija ne dobije nijedan auto-put? Polako ali sigurno dobijamo odgovor da je postavljanje rukovodstava opština u celoj Istočnoj Srbiji, (svaka čast izuzecima) mimo volje građana deo dirigovanog folklora kriminogenih struktura unutar Srpske napredne stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije koje su porobile celu Srbiju a posebno istočnu Srbiju.

Izbor predsednika opštine Majdanpek, gradonačelnika Požarevca i vandalistički nedemokratski nasilni izbor rukovodstva opštine Kučevo nedvosmisleno pokazuju da kriminalci upravljaju državom i pri tome ostaju nedodirljivi policiji i pravosudnim organima zbog duboko ukorenjenih veza u politici.

Poražavajuće je što su to većinom “dođoši” iz Crne Gore i sa Kosova ne retko i iz drugih republika bivše Jugoslavije, koji su potpomognuti lokalnim kriminalcima i prodanim dušama, planski torturom zavode strah, šire paniku među mirnim građanima istočne Srbije, sprečavaju ih da izraze nezadovoljstvo zato što im zagađuju reke, ispuštaju otrove u atmosferu, seču im šume, ne grade im puteve i auto-puteve, ostavljaju ih bez radnih mesta, teraju ih da ćute dok im kradu novac iz budžeta, zastrašuju ih da se ne javljaju na tendere, a zbog nedostatka radnih mesta i pravne države teraju im decu u beli svet. U isto vreme ti isti kriminalci kradu sve što se pokrasti može.

Svi pošteni građani Istočne Srbije treba da se ujedine bez obzira na versku, rasnu i nacionalnu pripadnost, otvoreno podignu glas protiv kriminalaca i obaveste predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Republike Srbije da je Istočna Srbija I narod koji živi u njoj deo države Republike Srbije I da su i ovde potrebni auto-putevi i fabrike ali presvega potrebno je da se vrati mir i vera u institucije na nivo koji je bio pre nasilnih političkih promena potpomognutih iz redova kriminalnih struktura. Prisustvo kriminalaca u upravljanju opštinama i gradovima je nezamislivo za današnji svetski pravni poredak.

Posebna obaveza rukovodstava opština i gradova Istočne Srbije je izgradnja “Koridora Istok” koji je jedina realna opcija a njegova izgradnja će nesumnjivo doprineti ekonomskom prosperitetu ovog dela Srbije, Pokretači incijative za izgradnju ovog koridora su bili opština Kučevo i autor idejnog projekta Nenad Čolović uz nesebičnu podršku i aktivnost svih opština I gradova istočne Srbije. To što sada Kučevom i ostalim opštinama i gradovima istočne Srbije vladaju neki drugi ljudi iza kojih uglavnom stoje senke kriminalaca ne daje im za pravo da na jedan tipično laički način nemo posmatraju celokupnu situaciju i ne preduzimaju ništa da građanima ovog dela Srbije bude bolji i ugodniji život.

(Tpknews.com/Dragana H.)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Sve je tacno. Koordinator stranke je crnogorac Jokic, Zelja sa Kosova, tu je i neki crnogorac Aca karatista a ima ih jos. Nemam nista protiv nikog i postujem svakog ali ovo nista ne valja. Njima se priklonio i Janosevic.

  2. Njima je u interesu da se obogate briga njih za istočnu Srbiju,ovog Jokića su carinici uhvatili sa punim džakom para prilikom pokušaja ulaska u Crnu Goru,sve su to pošteni kadrovi sns-a.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker