ZAŠTO SU SVI ZLOČINI DOZVOLJENI SNS KARTELU? Kako je paralisan rad Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca?

U sudovima je veliki broj nepopunjenih sudskih veća. Niko tako ne pljačka svoje građane kao SNS kartel, uz pomoć suda i javnih izvršitelja. Da bi sakupili preko javnih izvršitelja gotov novac, SNS kartel je smislio kolosalnu prevaru.

Foto: pixabay.com

Iz Arhiva sudova izvađeni su izvršni predmeti stari preko 10 godina i dati na naplatu izvršiteljima. Nastupila je apsolutna zastarelost naplate, ali javni izvršitelji odmah izdaju nalog penzionim fondovima, preduzećima i ustanovama i bankama da skidaju novac.

Sudovi, bolje reći predsednici sudova su svesni prevare. Zauzeli su stav da sudovi ne vode računa o zastarelosti potraživanja, već da to moraju da istaknu dužnici pismenim podneskom.

Kada naplate potraživanje, onda građani ne mogu da osporavaju zastarelost. Komunalna preduzeća su otpisala taj dug od pre deset godina, a naplatu izvršitelji šalju Srpskoj naprednoj stranci i Vučićevoj mafiji, na njegov račun. Drugačije se to ne može knjižiti kao prihod, jer nije fakturisan.

Zastarelost naplate komunalnih usluga, struje telefona, taksi, zastareva nakon tri godine.

Većina penzionera i starih i bolesnih građana nije svesna prevare. Nemaju novca da potraže savet advokata. Stotine hiljada porodica su u crno zavijene, jer izvršitelji naplaćuju troškove izvršenja, sudsku taksu, uzimaju nagradu za izvršenje.

I ako izjave prigovor zastarelosti, sudije se prave lude, čekaju da izvršitelj naplati zastarelo potraživanje.

Tako opljačkane milione evra, od najsiromašnijih građana u Evropi, izvršitelji, uz dozvolu Poreske uprave Srbije, legalno iznose na inostrane račune.

Kada se krene u u istraživanje ove sumanute pljačke, skoro svi izvršitelji će morati biti u zatvoru.

Po zakonu, kada dobiju zahtev za izvršenjem, oni moraju da utvrde da li su nadležni, da li je nastupila zastarelost izvršenja.

Naplaćene zastarele dugove, izvršitelji, po odbitku svojih ”usluga” plaćaju na račune koji služe SNS kartelu za podmićivanje stranih diplomata, a ostatak para oteto od građana, Vučić usmerava na inoistrane račune.

Preko javnih izvršitelja SNS mafija drži građane u pokornosti. Umesto da se bave svojim poslom, o ni moraju da vode ratove sa izvršiteljima, koje gube, izlažući se opasnotima da odu u zatvor.

Latinska poslovica “homo homini lupus” danas se u Srbiji prevodi kao: “čovek je čoveku izvršitelj”. Do tog dehumanizovanog stadijuma stiglo se osmogodišnjom spornom primenom Zakona o obezbeđenju i izvršenju, koji je javnim izvršiteljima dao ovlašćenja da bez pravila i morala otimaju tuđu imovinu. Pljačkaški mehanizam ugrađen je u Zakon, koji ne štiti ni elementarna prava dužnika.

Na zahtev javnih izvršitelja, dužnici moraju odmah da plate i dug i troškove izvršenja, a onda mogu da se žale i pokreću sudske postupke. Sirotinji, koja nije imala novca da plati dugovanja, ostavljena je mogućnost da, kad bude izbačena na ulicu, angažuje advokate i dokazuje da im je nezakonito oduzeta imovina.

U međuvremenu, oduzeti stanovi biće prodati u bescenje, najčešće licima povezanim sa izvršiteljima. No, ni tu nije kraj mukama. I posle oduzimanja nekretnina, izvršitelji progone dužnike, od kojih se zahteva da isplate razliku nastalu povećavanjem troškova postupka, koji se nagomilavaju zbog nerada i sporosti sudova.

Zakon, koji je predstavljen kao rešenje za naplatu dugova, projektovan je kao mehanizam za pljačku najugroženijih društvenih grupa. Na udaru se nalaze nesrećnici koji ne mogu da bankama vraćaju skupe kredite, slabo plaćeni radnici, penzioneri, socijalni slučajevi, izbeglice, Romi i svi ostali, koji balansiraju na ivici egzistencije.

Bez ikakvih skrupula, njihovu teško stečenu imovinu uzimaju izvršitelji koji zarađuju po 50.000 evra mesečno. Zbog dugovanja od po nekoliko hiljada dinara, blokira im se dve trećine plate ili penzije i naduvavaju troškovi izvršenja, koji desetostruko prevazilaze vrednost osnovnog duga. S druge strane, Zakonom su zaštićene povlašćene kategorije, među kojima su advokati, lekari, apotekari, naučnici i umetnici. Advokati i glumci mogu da duguju koliko god, a da ne brinu od plenidbe.

Međutim, samohranim majkama i bolesnim starcima se oduzima sve što imaju pod pretnjom hapšenja. Od primene izvršenja izuzeti su i tajkuni, koji za porez duguju i po nekoliko miliona evra.

Samo kompanije Željka Mitrovića, Pink International i ostale, duguju više od 110 miliona evra. Što je više od ukupne sume dugovanja Beograđana za komunalije.

Naprotiv, Mitrović bez problema dobija reprogram poreskih dugova, pa i nove kredite i državne subvencije, takođe u konvertibilnim višemilionskim iznosima. Ne postoji nijedan izvršitelj koji bi se prihvatio uterivanja duga Predraga Rankovića Peconija ili bilo kojem drugom bogatašu koji je u kriminalnoj sprezi s režimom.

Krupni dužnici uživaju zaštitu svojih abonenata iz vlasti. Ministarstvo pravde je, početkom ove godine, odbilo predlog Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj da se u okviru izmena Zakona o obezbeđenju i izvršenju javnim izvršiteljima poveri naplata poreza i taksi u prometu nepokoretnosti. Iako je NALED procenio da će javni izvršitelji biti efikasniji u naplati dugovanja od poreznika, Ministarstvo pravde je to odbilo, što i ne čudi, pošto su svi poreski dužnici finansijeri Srpske napredne stranke.

Dugovi moraju da se plate, to niko ne spori. Državni sistemi u modernom svetu za to koriste i usluge javnih izvršitelja, ali u srpskoj praksi to je poprimilo sasvim drugačiju formu i smisao. Modeli, preuzeti iz uređenih zapadnih društava, u Srbiji su stavljeni na uslugu partijskim funkcionerima, njihovim prijateljima, kumovima i ostalim podobnim razbojnicima.

Umesto bogatašima, javni izvršitelji plene imovinu egzistencijalno ugroženih porodica. Dug je spisak nepravde, koja često ima i tragični epilog.

Zbog duga, koji je napravio njen bivši suprug, s kojim nije u braku 15 godina, izvršitelj Miljan Trajković je prošle godine oduzeo stan teško obolele Snežane Stojilković. Iako je pokušala da se polije benzinom i zapali, Stojilkovićeva je izbačena na ulicu, zajedno sa sinom. Trajković je priznao da ona nije stranka u postupku, kao i da nema rešenje o izvršnom postupku, ali ipak je došao bez najave i zaplenio stan zbog duga od oko 3.500 evra.

Javni izvršitelji su, uglavnom, došli iz sudova, policije, ili su aktivisti Srpske napredne stranke. Svi su morali dokazati podobnost.

(Tpknews.com/V.M.)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Lopovi naprednjački pa šta misle oni kada dodje do promene vlasti?I u Zimbabve da pobegnu bice pronadjeni a onda ce proklinju dan kada su rodjeni.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker