STUPILE NA SNAGU: Nove mere za strance i gastarbajtere koji ulaze u Srbiju

Svi koji ulaze u Srbiju, bez obzira da li su stranci ili naši građani na granici dobijaju zdravstveno upozorenje i meri im se telesna temperatura, a svaki sumnjiv slučaj na koronu, pravo sa granice će biti upućen u kovid ambulantu, piše “Blic”.

Foto: Tanjug

Kako je objavljeno na sajtu lista, ovo pravilo važi od kada je pojačan zdravstveni nadzor na granicama, a što je počelo da se primenjuje ovih dana, odnosno od kako je korona buknula u zemljama u okruženju, a gde trenutno boravi određen broj naših građana na letovanju.

Prema saznanjima Blica, oni sa simptomima koronavirusa, kojima se meri temperatura i koji su samim tim i sumnjivi na koronavirus, biće upućivani u kovid ambulante. Tamo će im biti urađeni pregled, rendgen pluća, kao i testiranje na ovaj virus, a po potrebi i hospitalizacija.

Svaki naš građanin dobiće i zdravstveno upozorenje, koje izdaju Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Tu su navedeni saveti kako osoba da se ponaša zbog epidemije koronaviursa, ali i brojevi telefona ustanova kojima mogu da se jave ukoliko su bolesni ili imaju simptome koronavirusa.

U upozorenju se navodi da bi građani koji su došli u zemlju u narednih 14 dana trebalo bi smanje komunikaciju sa drugim osobama u domaćinstvu, radnom ili javnom mestu.

Tu su detaljni saveti o dezinfekciji i ponašanju. Takode, u uputstvu je navedeno da treba izbegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije, izbegavati pozdravljanje i ljubljenje, uz obaveznu distancu od jednog metra.

Takođe, obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorijama, i ukoliko neko oseti simptome infekcije organa za disanje, među kojima spadaju povišena temperatura, kašalj, kijavica, curenje iz nosa, potrebno je odmah da stavi masku, izbegava kontakte sa drugim osobama i javi se telefonom epidemiologu instituta ili zavoda za javno zdravlje.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker