VUČIĆ, ANA ILI DARIJA: Ko će sutra prvi primiti vakcinu protiv korone? (VIDEO)

– Vakcinacija protiv korone kreće sutra u staračkim domovima, pretpostvljam, oni su najugroženija kategorija, zato od njih počinjemo – rakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je vakcina spas za čovečanstvo.

– I neko iz državnog vrha će da primi vakcinu, da li Ana, da li Dadija (Kisić) ili ja, videćemo – rekao je Vučić.

Vakcine su, reako je, nabaviljene bilateralno, samostalno, i Srbija je verovatno jedina zemlja van EU, u ovom delu, koja je uspela nešto vakcina da nabavi.

– Krećemo odmah. ALIMS je dobila uzorke drugih vakcina, oni će da nastave da rade svoj posao, a onda očekujemo veće količine. Vakcina je spas, vakcina je spasila čovečanstvo, da ne njema neke druge bolesti ne bi bile iskorenjene – istakao je Vučić.

Važno je, ponavlja, da se vakcinacijom zaštiti veći broj ljudi.

– Sutra će to krenuti u staračkim domovima, jer je važno da te ljude zaštitimo. Kada se pogledaju svi brojevi i procenti, ima i mlađih ljudi koji su čekali dugo, naročito muškaraca, ali ubeljivo najveći broj je onih straijih od 80 godina, koji su stradali. Oni su najugroženiji i zato treba od njih da se počne – rekao je Vučić.

On je rekao da će se i neko iz vrha države vakcinisati, kao signal da je vakcina potrebna i dobra.

– Da li će Ana Brnabić, ja, Darija Kisić… Videćemo. Nekoga od nas ćemo da ostavimo i za neku drugu, da pružimo podršku svakoj vakcini, da je svaka dobra – rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ipak ne može da se meri sa zemljama EU, ali je podsetio da je naša zemlja kao donaciju za KOVSKS program, za razvoj vakcine, dala dva miliona evra.

– Kroz taj pogram očekujemo da dobijemo, ali se snalazimo i sami – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, “od sredine januara možemo da idemo na “masovniju vakcinaciju”.

– To kada kažem, mislim na stotine hiljada, možda čak milion da vakcinišemo do kraja janura, to je strahovit uspeh – rekao je Vučić.

On je naglasio i da smo među prvima u Evropi dobili Fajzerovu vakcinu. On je rekao i da ima poverenje u EU da će nam distribuirati vakcinu protiv korone, da nećemo čekati mesecima da je dobijemo.

– Isto kao što smo to uradili sa respiratorima – rekao je.

Vest dana juče je bila da su u Srbiju stigle prve doze Fajzerove vakcine protiv COVIDA-19. Avion sa prvih 4.800 komada cepiva sleteo je juče oko 10 časova na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, a potom su uz ispoštovan “hladni lanac” transporta i skladištenja, prebačene u Insititut “Torlak”.

U Srbiji su pre dva dana relaksirane protivepidemijske mere, pa će sve do petka kafići, restorani, tržni centri i uslužne delatnosti raditi do 20 sati, a tog dana ponovo će se sastati Krizni štab za borbu protiv koronavirusa, kada će biti donete odluke.

Prema poslednjim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 16.022 osoba, njih 4.080 je pozitivno, dok su nažalost 49 osobe preminule. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 313 pacijenata.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker