JEDNOGLASNE ODLUKE: Nova bitka za Savez Srba u Austriji

Kao što je na nedavnom sastanku (24. februara) u Gmundenu dogovoreno, četiri zajednice srpskih klubova u Austriji – Donja Austrija, Beč, Salcburg i Gornja Austrija zvanično su poslale obaveštenje o zahtevu za održavanje vanredne skupštine Saveza Srba u Austriji, kojom bi trebalo da se, posle skoro dve godine, reši sukob “stare” i “nove” uprave u krovnoj organizaciji.

Učesnici sastanka u Gmundenu

“Obaveštenje je upućeno svim pokrajinskim zajednicama, klubovima, društvima i udruženjima koja su preko svojih zajednica članovi Saveza Srba u Austriji”, navodi se u saopštenju i dodaje da je plaćanjem članarine u zadatom roku prestao razlog privremenog isključenja iz Saveza zajednica – Beč, Salcburg i Gornja Austrija, pa su i one ponovo postale punopravni članovi Saveza.

Podsetimo, ovo je drugi put da Zajednica Donje Austrije zahteva održavanje vanredne skupštine Saveza Srba u Austriji. Pri put je skupština zakazana za 24. februar u Inzbruku, ali je Zajednica Donje Austrije otkazala taj skup zbog proceduralnih razloga, a održan je sastanak u Gmundenu.

Na tom sastanku u Gmundenu su jednoglasno donete dve odluke, a prva je, navodi se u obaveštenju, “da se novom (neligitimnom rukovodstvu na čelu sa Bobanom Đurićem) naloži da 11. marta u 12 časova, u Lincu, pozovu sve zajednice na novu vanrednu skupštinu”.

Predstavnici zajednica koje zahtevaju održavanje vanredne skupštine saveza kažu da okupljaju najviše klubova i da je prema Statutu, njihov zahtev legitiman. Legitimne će kažu, biti i odluke većine, bez obzira na to da li će se na skupštini pojaviti, Boban Đurić, koji sada predsedava upravom Saveza koju ove četiri zajednice smatraju nelegalnom.

Predviđeno je da na dnevnom redu skupštine budu izveštaji predsednika, blagajnika, Kontrolne komisije, razrešenje sadašnjeg rukovodstva, izbor tročlane Izborne komisije za vođenje izborne procedure, podnošenje kandidatura za novo rukovodstvo Saveza, izbor predsednika i članova predsedništva Saveza, primopredaja arhive, pečata i blagajne.

U obaveštenju koje su izdale četiri zajednice sa najvećim članstvom, izražava se nada da će se pozivu odazvati predstavnici svih devet zajednica.

KRIVIČNA PRIJAVA

Na sastanku u Gmundenu 24. februara je dogovoreno, da se na osnovu potpisa predstavnika četiri pokrajinske zajednice naloži Darku Jurišiću da pokrene krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva Saveza, “koje i posle skoro dve godine posle legitimne i legalne Skupštine u Gmundenu 21. maja 2016. godine nije predalo arhivu, pečat i blagajnu i koje je 27. maja prošle godine sebe ponovo prijavilo kao novoizabrano rukovodstvo Saveza, bez da su ikog obavestili o toj ‘njihovoj’ vanrednoj skupštini, promenivši čak i sedište Saveza iz Beča u Forarlberg. Tom rukovodstvu se zamera da “zadržava arhivu, pečat, konto račun i bankomat kartu, koje ni godinu dana posle skupštine u Gmundenu nisu predali, tada izabranom rukovodstvu”.

(Vesti online)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker