GOTOVO JE! Zbog otimanja legata u Ljubičevu, sledi čistka u požarevačkom SNS-u

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je na konfrenciji za novinare nagovestio da je uložena žalba na odluku o zakupu spornih parcela u legatu Ljubičeva, koje su kao državno poljoprivredno zemljište date putem licitacije u zakup na 15 godina preduzeću „Filip DOO Požarevac“.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović

Nakon pisanja portala “TPKNEWS”, pre dve nedelje, o sramnom otimanju legata Miloša Obrenovića u Požarevcu od strane lokalnog tajkuna i požarevačkog SNS odbornika Saše Filipovića, sa lokalnim kriminalcem Danetom Hrkalovićem, ocem Dijane Hrkalović, poznate u kriminalnim miljeima, koji su imali nameru da preko Uprave za poljoprivredno zemljište otmu u zakup ekskluzivne državne poljoprivredne parcele na kojima se gaji hrana za konje i da naprave ETNO SELO, kao i dedovinu meštanima Dubravice kod Požarevca koju oni obrađuju unazad više od pola veka, kako bi je prodali kopu “Drmno” za 20 puta veću cenu, oglasio se i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović i najavio pokretanje disciplinskog postupka protiv neodgovornih SNS pojedinaca koji rade u stručnim službama a Ministarstvu je uložena žalba na odluku o zakupu spornih parcela u legatu Ljubičeva.

Po rečima Pavlovića postupak za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike sprovodi se na osnovu programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Požarevca, na koju saglasnost daje resorno ministarstvo. Skupština grada Požarevca je obrazovala dve komisije: za izradu godišnjeg programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i za sporovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Prva komisija je imala zadatak da izradi predlog programa i da ga dostavi najpre ministarstvu na saglasnost, a zatim i Skupštini Požarevca na usvajanje.

On je objasnio da se program sačinjavao tako što su parcele bile obeležene u geografskom informacionom sistemu (GIS) baze Uprave za poljoprivredno zemljište od strane Republičkog geodetskog zavoda. U GIS ulaze sve parcele koje su u svojini RS bez obzira na upisanog korisnika. Nakon postupanja komisije i uklanjanja tada primećenih nepravilnosti, ministarstvo je dalo saglasnost na predlog godišnjeg programa 3. jula 2020. godine, koji je potom usvojen na Skupštini Požarevca 15. septembra, i tim programom, navodno, obuhvaćene su sporne parcele u Ljubičevu.

– Ja kao gradonačelnik, kao ni gradsko veće grada Požarevca, nismo imali nikakvih dodirnih tačaka sa izradom niti sa donošenjem programa, to odgovorno tvrdim. To su radile stručne službe uprave grada Požarevca, dakle prva komisija koja izrađuje program i druga koja je sprovela licitaciju – istakao je Pavlović.

Gradonačelnik je naglasio da je izuzetno ljut i razočaran što mu niko od članova komisije nije signalizirao da su predmetne parcele ušle u program.

– Niko od članova komisije, zbog čega sam ja izuzetno ljut i razočaran, još od jula 2020. godine kada sam obavljao funkciju zamenika gradonačelnika, nije signalizirao da su predmetne parcele ušle u program. Ubeđen sam da se javila greška – rekao je Pavlović.

Na osnovu usvojenog programa Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini objavila je oglas i izvršena je licitacija. Zbog epidemiološke situacije licitacija je sprovedena elektronski, putem sajta Uprave za poljoprivredno zemljište.

On je dodao da ni u postupku licitacije niko nije obavestio predstavnike lokalne samouprave da postoje sporne parcele. Nakon toga je napravljena lista ponuđača i predlog odluke o davanju zemljišta u zakup koji je potpisao gradonačelnik, a Pavlović je novinarima potvrdio da je sporne parcele licitirala kompanija „Filip DOO Požarevac“.

Da podsetimo u vezi nastale greške koju je Pavlović napomenuo, a to je da je ovaj kriminogeni dvojac ucenama preko Dijane Hrkalović i parama ucenili su i potkupili Komisiju Grada Požarevca za davanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Naime, Nikola Lazić pravnik iz Gradske uprave Požarevac, koji je predsednik komisije za davanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, je za novčanu nadoknadu potkupljivanjem od strane Saše Filipovića i pretnjama od Daneta Hrkalovića, zemljište koje koristi Ergela Ljubičevo kao Javno Preduzeće Grada Požarevca ove godine stavio u program da se zemljište Ljubičeva da u zakup na 15 godina. Da bi ovi hoštapleri i kriminalci mogli da od leta prave etno selo gde je zakupac Saša Filipović, a investitor Dane Hrkalović.

Požarevački kriminalni dvojac, Saša Filipović i otac Dijane Hrkalović, Dane Hrkalović

Kada su nedležni upitani da to spreče jednostavno je rečeno da je to stav Srpske Napredne Stranke i da Dane Hrkalović i Saša Filipović imaju podršku kordinatora stranke i izvršnog odbora i da se svi slažu i podržavaju ovakav kriminal i otimanje legata Miloša Obrenovića.

Na isti način ovi lokalni kriminalci su prisvojili njive desetak porodica iz Dubravice od kojih oni žive generacijama unazad i obrađuju ih, a kako saznajemo, sa namerom da kasnije prisvojene parcele prodaju kopu “Drmno” za 20 puta veću cenu.

I na kraju zaključak gradonačelnika Požarevca je da zbog propusta stručnih službi vlast sada trpi kritike i najavljuje da će krivci za ove propuste snositi odgovornost.

– Tražio sam od načelnika Gradske uprave da se sprovede disciplinski postupak. Nije prvi put da se greške koje se javljaju u radu prenose na najvišu instancu, a greške konstantno čine određeni pojedinci. Poručio bih pojedincima da je dosta bilo zaklanjanja iza vlasti, jer vlasti se menjaju, a službe ostaju, hajde malo da povećamo disciplinu – istakao je Pavlović.

ZEMLJIŠTE U DUBRAVICI – VLASNICI ĆE SVOJA PRAVA MORATI DA POTRAŽE NA SUDU

Pavlović je novinarima potvrdio da je ista licitacija u pitanju i kod poljoprivrednog zemljišta u Dubravici zbog čega je takođe došlo do negodovanja korisnika tih parcela. On je dodao da razume nezadovljstvo naroda ali da će nažalost oni koji obrađuju tu zemlju svoje pravo morati da ostvare na sudu jer se njihove parcele vode na republiku.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker