GOLUBAC: Brigu o spomeniku prirode Bigrena akumulacija, preuzima Turistička organizacija (FOTO)

Zbog svojih morfoloških oblika i relativne očuvanosti ovo prirodno dobro predstavlja značajan hidrološki lokalitet površinskog kraškog reljefa.

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine u Golupcu doneta je Odluka o zaštiti spomenika prirode ,,Bigrena akumulacija kod manastira Tumane, o kojoj će brinuti Turistička organizacija Golupca. O ovom prirodnom fenomenu do sada je vodilo brigu Javno preduzeće Direkcija za izgradnju opštine Golubac, koje je prestalo sa radom, jer je Lokalni parlament na osnovu novog Zakona o Budžetskom sistemu Republike Srbije, doneo Odluku o likvidaciji ovog preduzeća i poverio Turističkoj organizaciji.

U blizini Manastira Tuman, nalazi se Bigrena akumulacija o kojoj je brinula Direkcija za izgradnju, a posle njenog gašenja, ovaj prirodni fenomen sada preuzima Turistička organizacija koja će raditi na njenom uređenju i stvaranju uslova za bogatiju turističku ponudu naše Opštine Golupca, kaže Saša Marjanović, zamenik predsednika opštine Golubac.

Isposnica i potok Kamenica-jedinstveni prirodni fenomeni su za opštinu Golubac od velike važnosti za razvoj turizma. Na osnovu Programa rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije planirana je valorizacija i priprema dokumentacije za stavljanje pod zaštitu bigrene akumulacije kod manastira Tumane. Dodatnim istraživanjem ovog lokaliteta konstatovano je da prirodno dobro, zbog svojih morfoloških oblika relativne očuvanosti predstavlja značajan hidrološki lokalitet površinskog kraškog reljefa.

Bigrena akumulacija se nalazi južno od Golupca kod manastira Tumane, u dolini potoka Kamenica i sa okolinom je svrstan u spisak geonasleđa Srbije.

Za potrebe izrade studije zaštite ovog lokaliteta, obavljena su dodatna terenska istraživanja. U srednjem delu Kameničke doline od ušća potoka u Tumansku reku, u podnožju desne dolinske strane staložena je manja akumulacija bigra i ona ima izgled terase lepezastog oblika, relativne visine oko 14 metara, koja pokriva površinu od 8.550 m2. Obrazovana je na mestu isticanja kraškog izvora male izdašnosti.

– Isposnica u bigru, je jedinstvena u Srbiji, česma na kojoj se prenose darovi dušama umrlih, slap i stara bukova šuma čine živopisnim ambijentom. Manastir Tumane i ovaj spomenik prirode pružaju mogućnost za razvoj turizma opštine Golubac. Uspostavljanje zaštite na ovom lokalitetu sprečiće se dalja degradacija prostora, a ujedno se otvara mogućnost za sanaciju i revitalizaciju ovog jedinstvenog hidrološkog spomenika prirode. Ovaj lokalitet za opštinu Golubac je od važnog značaja za razvoj turizma, zašta će se iz opštinske kase izdvojiti deo sredstava za realizaciju ovog projekta.

Radi očuvanja ovog spomenika prirode neophodno je zaštitom zabraniti one aktivnosti koje bi mogle narušiti geomorfološke i hidrološke karakteristike i njihova osnovna obeležja, odnosno štetno uticati na očuvanje prirodnih vrednosti, kao što su zagađenje vode, zemlje i vazduha, eksploataciju bigra, uništavanje šumskog kompleksa i gradnju objekata, osim objekata u funkciji zaštite prirodnog dobra i edukacije.

Pored navedenih mera zabrana, neophodno je obezbediti očuvanje lokaliteta, sanaciju i rekostrukciju narušenih delova dobra, postavljanje i uređenje vidikovca, šetnih staza, očuvanje autohtone šumske vegetacije kao i tradicionalo izvođenje lokalnih obreda.

TPKNEWS/Lj.Nastasijević

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker