Gasno polje “Ostrovo” pušteno u rad (VIDEO)

Pušteno u rad NIS-ovo postrojenje za proizvodnju i veleprodaju prirodnog komprimovanog gasa na gasnom polju Ostrovo. Ovo postrojenje će godišnje proizvoditi devet miliona metara kubnih tog gasa. Vrednost investicije oko 400 miliona dinara.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Aleksandar Čepurin, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, zajedno sa domaćinom, gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem pustili su u rad postrojenje, a ministar Antić je tom prilikom rekao da je ovaj projekat izuzetno značajan i dodao da je Naftna industrija Srbije značajna kompanija za Srbiju.

Mi posebnu pažnju posvećujemo njenom daljem razvoju i očekujemo da nastavi da bude lider u svojoj oblasti i da bude jedan od najstabilnijih elemenata naše privrede i ukupne ekonomije. – rekao je Antić.

Navodeći da će tržište gasa da se širi, i da su zahtevi potrošača sve veći Antić je rekao da to nekada nije moguće pratiti razvojem kvalitetne infrastrukture koja može gas da dopremi i do industrije i do ostalih potrošača. Postrojenje Ostrovo može komprimovanim gasom da pokrije zahteve privrede u čitavom ovom kraju počev od kompanije Bambi koja je veliki industrijski potrošač pa do svih ostalih potrošača.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev je podsetio da je geslo kompanije NIS – budućnost na delu, a da je cilj da stvaraju budućnost.

– Danas možemo da vidimo kako budućnost izgleda. Komprimovani prirodni gas je svakako gorivo budućnosti i može da zameni benzin, dizel i tečni naftni gas uz najmanju emisiju štetnih gasova”, rekao je dodajući da se smatra da je on ekološki najčistiji. – naveo je Tjurdenjev.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović navodeći da je NIS odgovorna kompanija istakao je da je uredila prilaz do gasnog polja oko jednog kilometra novog asvalta i da je ovo veliki napredak za grad Požarevac u saradnji sa tako jednom velikom kompanijom, koji će mnogo značiti za razvijanje industrijskog potencijala Braničevskog okruga i samog Požarevca.

Ukupna vrednost investicije izgradnje sabirno gasne stanice i postrojenja za prozvodnju komprimovanog prirodnog gasa iznosi 400.000.000 dinara i završena je u martu ove godine. Na novoizgrađenom postrojenju planirana je dnevna prozivodnja od 25 tona komprimovanog prirodnog gasa, što na godišnjem nivou iznosi oko devet hiljada tona tog energenta.

TPKNEWS/Grad Požarevac

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker