23. MARTA BLOKADA POŽAREVCA: Poljoprivrednici Braničevskog okruga opet izlaze na ulice traktorima

Zbog problema sa viškom pšenice koju nemaju kome da prodaju i gde da skladište, a za tri i po meseca počinje nova žetva, kao i zbog niske cene, poljoprivrednici Udruženja „Stig” odlučili su se za protest.

Foto: Twitter

Naime, poljoprivrednike na ovaj korak je dodatno podstaklo neodazivanje ministarke Jelene Tanasković na poziv da dođe u Požarevac i razgovara sa poljoprivrednicima Braničevskog okruga. Zato će 23. marta traktorima blokirati put koji iz Požarevca vodi ka Beogradu, kod mosta na Moravi.

Ni na nedavnom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije im ponuđeno nikakvo rešenje, iako je ovaj problem posledica, kako smatraju, odluke države iz prošle godine da zabrani izvoz kako bi sačuvala prehrambenu sigurnost. Po rečima Nedeljka Savića, predsednika „Stiga”, tada je pšenica mogla da se izveze za 40, a sada su cene ispod 30 dinara po kilogramu i nema tražnje.

Dosta pšenice uskladišteno je kod poljoprivrednika, a ogromne količine su i u silosima, jer veliki otkupljivači sada neće da izvoze, jer im ne odgovara cena, a kad budu rešili neće ni moći da izvezu. Najgore je što oni sada neće ni otkupljivati nove količine jer bi bili na gubitku. Šta sad da uradi proizvođač uoči nove žetve, kad država nema nikakvu strategiju, kaže Nedeljko Savić za „Politiku”.

Objašnjava da je nakon ukidanja zabrane izvoza, odnosno od prošle žetve do danas, izvezeno svega 400 hiljada tona što je simbolično, a da je prema podacima Direkcije za robne rezerve na zalihama još 1,4 miliona tona pšenice. Još uvek ne može da proceni koliki prinosi se očekuju u novoj žetvi, ali smatra da predstoji veliki problem oko prodaje i skladištenja.

Desiće se da u žetvi neće imati ko da kupi ili hoće, ali po bagatelnoj ceni. Trgovina je potpuno stala, možda će nam ponuditi oko 25 dinara, a nama su svi imputi poskupeli. Trenutno proizvodimo pšenicu ispod cene koštanja, kaže Savić, dodajući da su nezadovoljni i visinom subvencija po hektaru koje nisu povećane u odnosu na prošlu godinu, uprkos poskupljenju repromaterijala. Kao i ranije, ocenio je da e-agrar predstavlja samo kupovinu vremena i ništa ne rešava.

(Tpknews.com/Politika)

3 Komentari

  1. Šta hoće sada poljoprivrednici? Njih 90% je glasalo za Vučića i sada samo snose posledice, svoje kratkovidosti i nepromišljenosti. Blokadom mosta na Moravi, neće postići ništa. Saobraćaj će biti preusmeren preko Salakovca i nesmetano će se ići prema Požarevcu, Velikom Gradištu, Kučevu, Petrovcu na Mlavi… Ako već misle da će blokadom puta nešto postići, onda neka blokiraju autoput kod Požarevca. Tada bi država morala reagovati. Da li bi reagovala vodenim topovima i pendrecima ili bi ispunila zahteve poljoprivrednicima, to bi se brzo videlo. Ja lično, više verujem u prvu varijantu.

  2. Trebalo bi da protest podrze i ostali gradjani. Ako naprednjacka vlast ne ispuni zahteve poljoprivrednika treba svi da odu za Beograd ili da blokiraju autoput.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker