SRBI UHAPŠENI U ŠVAJCARSKOJ: Prodali više od 9.000 lažnih potvrda o vakcinaciji, zaradili nekoliko miliona franaka

Četiri Srbina, zajedno sa još jednim Hrvatom, Iračaninom i još četvoro Švajcaraca starosti od 20 do 30 godina, uhapšeni su u Švajcarskoj zbog sumnje da su prodavali lažne potvrde o vakcinaciji protiv Kovid -19.

Foto: EPA-EFE/Laurent Gillieron

Kako navode švajcarski mediji, sumnja se da su oni prodali preko 9.000 potvrda i tom prilikom zaradili nekoliko miliona franaka, jer se pretpostavlja da su kupci potvrda plaćali između 300 i 800 franaka.

Naime, Javno tužilaštvo kantona Sent Galena sprovodi opsežne krivične istrage, protiv osumnjičenih za koje se navodi da su neki od njih radili u centrima za testiranje i prodavali svoje podatke za prijavu da bi dobili sertifikate o vakcinaciji.

Brojevi na potvrdama o vakcinaciji doveli su do ljudi koji su radili u test centru, ali ne i u centru za vakcinaciju.

„Ovako su istražitelji saznali za falsifikatore. Dok se u decembru prošle godine još pričalo o oko 6.000 nelegalno izdatih potvrda o vakcinaciji, javni tužilac Sent Galena je u četvrtak korigovao broj naviše: Sprovodili su opsežne istrage u vezi sa preko 9.000 nelegalno proizvedenih potvrda o Kovid-19. To uključuje oko 8.000 potvrda o vakcinaciji, ali i one koji su se oporavili i pojedinačne potvrde o testiranju“, navode švajcarski mediji.

Prema njihovom pisanju do sada je uhapšeno deset osoba.

„To su četiri Švajcarca, tri Srbina, jedan Iračanin, jedan Srbin i jedan Hrvat, svi rođeni od 1992. do 2002. godine. Državno tužilaštvo podnelo je zahtev za određivanje istražnog zatvora protiv sedam lica. Tri osobe su i dalje u pritvoru“, rekao je odgovorni prvi javni tužilac Kristof Il i dodao da je bilo i više od deset pretresa kuća.

Neki od optuženih su zaposleni u različitim centrima za testiranje za koje se navodi da su zloupotrebili svoje poslovne naloge za kreiranje sertifikata Kovid-19.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker