AUSTRIJSKE VLASTI APELUJU: Gastarbajteri, ne donosite svinjske proizvode iz Srbije, zaraženo je!

Nadležni u Austriji apelovali su na sve gastarbajtere povratnike sa odmora iz BiH, Srbije, Hrvatske i ostatka Balkana da u Austriju ne donose svinjsko meso niti svinjske proizvode zbog svinjske kuge.

Foto: Pixabay

Kako su naveli Austrijska Agencija za zdravlje i bezbednost hrane (AGES) zajedno i austrijsko Ministarstvo zdravlja, rizik pre svega predstavlja meso iz privatne proizvodnje.

Afrička svinjska kuga (ASK) je zarazna, uglavnom febrilna bolest životinja. Pogađa domaće i divlje svinje. Ne postoji opasnost od infekcije za druge životinjske vrste ili ljude. Ova bolest se još nije pojavila u Austriji. Zbog brojnih slučajeva u istočnoj i južnoj Evropi, rizik od unošenja je vrlo visok, posebno tokom sezone putovanja, i može da ima ozbiljne posledice za životinje i farme, upozorava AGES.

Zabranjeno je preuzimanje potencijalno zaraženih proizvoda od svinjskog mesa (šunke, kobasice, mesni namazi i sl.) iz zemalja izvan EU.

Meso ili kobasice iz privatne proizvodnje koje nisu prošle službenu kontrolu predstavljaju veliki rizik za austrijsku životinjsku populaciju, te bi virus ASK-a u tim proizvodima mogao nesmetano “ući” u Austriju.

(Tpknews.com/NE)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker