U Velikom Gradištu održan treći Simpozijum dečjih hirurga Srbije (FOTO/VIDEO)

Opština Veliko Gradište je, tokom 2. i 3. juna, bila domaćin Simpozijuma Sekcije za dečju hirurgiju Srpskog lekarskog društva Srbije, organizovanog od strane Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ,,Vukan Čupić’’ iz Beograda i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Simpozijum je otvorio predsednik Sekcije, primarijus dr Predrag Ilić, rekavši da su, poučeni ranijim pozitivnim iskustvima, odlučili da stručne sastanke ne održavaju u mestima gde žive i rade, ove godine izabrali Veliko Gradište kako bi, ujedno, ispoštovali struku i uživali u lepotama ovog kraja.

dr. Predrag Ilić

Predstavnik Ministarstva zdravlja Republike Srbije, primarijus dr Dušan Jovanović, istakao je izuzetnu ulogu dečje hirurgije u čuvanju zdravlja i lečenju dece, rekavši da je dečja hirurgija stožer svih aktivnosti Ministarstva zdravlja te da se radi i na otvaranju novih odeljenja za dečju hirurgiju u onim zdravstvenim ustanovama gde za to postoje uslovi.

dr. Dušan Jovanović

‘’Vlada Republike Srbije posebno vodi brigu o našem podmlatku, o budućim generacijama, pedijatriji i o svim aspektima lečenja i zdravlja naše dece.’’, rekao je on, naglasivši da je Sekcija za dečju hirurgiju jedna od najboljih i najvećih te najorganizovanijih u Srpskom lekarskom društvu, i izrazio zadovoljstvo prisustvom dečjih hirurga iz svih bolnica u Srbiji u kojima postoji dečja hirurgija.

U ime domaćina, prisutnima se obratio predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, rekavši da je ponosan što se ovaj važan stručni skup održava u ovom gradu na Dunavu i poželeo učesnicima simpozijuma uspešan rad i lep provod. On je ujedno izrazio nadu da ćeovo okupljanje postati tradicija te da će se simpozijum i narednih godina održavati u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru.

Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić

‘’Nalazite se opštini koja razvija turizam; imamo ono što nam je Bog dao, a to su reka Dunav i reka Pek koja se uliva u Dunav i gde se još ispira zlato na onaj stari način, imamo Srebrno jezero koje postaje sve prepoznatljivije na turističkoj mapi Srbije, nove objekte na Srebrnom jezeru – akva-park, marinu, dva turistička broda – na jednom od njih ćete danas ploviti Dunavom, nove hotele, kongresne sale, Veslački centar Srbije, restorane, sportske terene i Košarkaški centar Miloša Teodosića. Naše ambicije su velike, ali pre svega želimo da budemo čista i zdrava sredina, ovde ćete videti mnogo zelenila, parkova i cveća.’’

On je podsetio na značajne kulturno-istorijske spomenike u okruženju kao što su Viminacijum, Ramska i Golubačka tvrđava i mnogo drugih, naglasivši da je moto opštine da oni koji jednom ovde dođu, ponovo se i vrate, i to se smatra uspehom.

Na stručnom delu simpozijuma izlagali su prim. dr Mirjana Janković, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, Beograd, na temu ’’Laserska fenestracija ureterocele’’, doc. dr Aleksandar Sretenović, sa Univerzitetske dečje klinike, Beograd, na temu ’’Forma fruste ciste holedohusa – klinička prezentacija i hirurško lečenje’’, prim.dr sc.med. Igor Meljnikov, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad, na temu ’’Naša iskustva u lečenju kraniosinostoza’’, asist.dr sc. med. Ivona Đorđević, sa Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju KC Niš, na temu ’’Otvorena vs. laparoskopska apendektomija kod dece – komparativna analiza rezultata jednog centra’’, asist. mr sc. med. dr Branislav Trifunović, sa Univerzitetske dečje klinike, Beograd, na temu ’’Primena „integre“ na Univerzitetskoj dečjoj klinici’’ te dr sc. med. Zoran Stanković, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, Beograd, na temu ’’Kontroverze o cistama jajnika kod mladih“.

Ovom prilikom, direktor Instituta za zdravstvenu zaštititu majke i deteta ‘’Dr Vukan Čupić’’, docent dr Radoje Simić, uručio je zahvalnice za doprinos u organizaciji simpozijuma u Velikom Gradištu predsedniku opštine, Draganu Miliću, i vlasniku kompanije ‘’Stokić’’ iz Velikog Gradišta, Ljubisavu Stokiću, jednom od privrednika koji su pomogli organizaciju ovog skupa.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker