KOLIKO NAM DOBRO IDE?! Cena zejtina premašila 200 dinara!

Građani Srbije svakog dana sve više plaćaju za stavke koje su im potrebne za svakodnevno funkcionisanje. Cene idu u nebo, gotovo da ne prođe dan ili nedelja da ne bude udara na džep građana, koji se samo pitaju šta će sledeće da poskupi.

Najnovije cene zejtina u prodavnicama/Foto: Twitter

Poslednje u nizu poskupljenje vezano je za zejtin, pa je za flašu potrebno izdvojiti čak 225 dinara. Čak i ulje “robnih marki” koje je inače najjeftnije, na rafovima nije bilo ispod 200 dinara. Koliko nam dobro ide?!

To praktično znači da je flaša zejtina za samo pet meseci poskupela u rasponu od 45, pa čak do 60 dinara. Da je tako, pokazuju i podaci po kojima je u aprilu litar suncokretovog ulja najzastupljenijih brendova koštao od 154 do 179 dinara.

Cena ulja po prodavnicama postala je i top tema po društvenim mrežama, a najveći broj komenatra se zapravo svodi na jedan.

– Koliko juče iščuđavali smo se ceni od 165 dinara za litar. Šta je ovo sada – više od 200 dinara – samo je jedan od brojnih komentara građana Srbije.

Jedan je glasio:

“Skuplje i od dizela!” Druge je, pak, brinulo da li nam sledi i novo poskupljenje imajući u vidu sušu, ali i globalne okolnosti.

Ako je suditi po kretanjima na svetskom tržištu, sve ukazuje na to da je realno očekivati da i u narednom periodu dođe do pomeranja cena naviše jer je cena suncokreta povećana u svetu, a i kod nas su, što pokazuju i kupoprodajni ugovori sa poljoprivrednicima koji su zaključivani po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-a. A, to je 480 do 485 evra po toni, dok se prošle godine kilogram plaćao oko 35 dinara.

Iz Ministarstva trgovine su nedavno rekli da se situacija na tržištu prati i da će u slučaju netržišnog ponašanja proizvođača i prodavaca, preduzeti određene mere.

Te mere, mogle bi da budu usmerene ka dodatnoj liberalizaciji tržišta ulja u Srbiji, budući da je uljarska industrija, kao strateška grana, zaštićena visokim uvoznim carinama, koje za rafinisano ulje iznose i do 30 odsto, kada je u pitanju uvoz iz EU.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Svakodnevna nerealna poskupljenja će narodu konačno otvoriti oči. Shvatiće da Vučićevo zlatno doba i prosperitet postoje samo u njegovoj mašti a da je realnost surova. Kako ćemo izdržati sa bednim minimalcem ni Bog ne zna.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker